Indikaattorit

Ekonomisti huolestui negatiiviseksi kääntyneestä säästämisasteesta

Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien säästämisaste heikkeni loka-joulukuussa edellisestä neljänneksestä.

Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien säästämisaste heikkeni loka-joulukuussa edellisestä neljänneksestä.

Säästämisaste laski, koska kotitalouksien kulutusmenot kasvoivat ja käytettävissä olevat tulot hieman laskivat. Säästämisaste on Suomessa ollut laskussa jo pitkään. Kausitasoitettu säästämisaste oli vielä tämän vuosikymmen alussa noin neljä prosenttia, kun se on nyt painunut selvästi negatiiviseksi.

Hannu Nummiaro, yksityistalouden ekonomisti LähiTapiola Varainhoidosta on kehityksestä huolissaan.

”Lainojen suhde kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin nähden lähentelee jo 130 prosenttia. Suomessa kotitaloudet kuluttavat kaiken minkä saavat. Säästämisaste on laskenut 2010-luvulla ja vuonna 2016 aste oli negatiivinen”, Nummiaho toteaa LähiTapiolan tiedotteessa.

Ekonomisti vertaa Suomen tilannetta Yhdysvaltoihin. Tilanne rapakon takana on hyvin erilainen kuin Suomessa.

”Kotitaloudet ovat tehneet esimerkiksi USA:ssa velkasopeutusta, mutta Suomessa on ajettu vastakkaisella kaistalla. Velkaantumisella on siirretty tulevaisuuden kulutusta tähän päivään, eikä se mekanismi toimi ikuisesti. Rahapolitiikan kiristäminen vaikeuttaa velanhoitoa ja voi ajaa korkeampia korkoja huonosti sietäviä zombeja esiin.”

Nummiaron mielestä suunnitelmallinen säästäminen on nyt tarpeellisempaan kuin koskaan.

”Lyhyiden korkosijoitusten reaalikorko on madaltunut jo monta vuosikymmentä. Aina taantuman alettua keskuspankit ovat painaneet reaalikorot laskuun, eikä nousukausi ole pystynyt palauttamaan niitä takaisin. Lisäksi ennennäkemättömän rahapoliittisen elvytyksen jälkeen halpoja sijoituksia on vaikea löytää. Osakkeiden nousutrendi on kestänyt yhdeksän vuotta. Arvojen noustessa tuotto-odotukset luonnollisesti laskevat.”

Säästämisen tarve elämänvaiheiden tasaamiseen on ekonomistin mielestä ilmeinen, sillä eläkkeet tulevat pienenemään suhteessa palkkoihin ja julkinen talous ei ole tasapainossa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös