Makrotalous

ETLA: Ennustettua huonompaan talouskehitykseen syytä varautua – katso video

BKT bruttokansantuote muutokset talous suhdanteet ETLA

Etla ennustaa maailmantalouden kasvun jatkuvan ripeänä ainakin vuoden. Riski ennustettua huonommasta kehityksestä on kuitenkin yhä olemassa.

ETLA:n ennusteen mukaan Suomen talouskasvu jatkuu vahvana.

Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia.

Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Etlan suhdanteista vastaava tutkimusjohtaja Markku Kotilainen muistuttaa odotettua huonomman talouskehityksen mahdollisuudesta.

”Rahapolitiikka on kiristymässä Yhdysvalloissa ja pian myös euroalueella. Tämä synnyttää potentiaalisen riskin rahamarkkinoille ja sitä kautta myös reaalitalouteen. Huolta aiheuttavat yhä presidentti Trumpin protektionistiset linjaukset. Viime aikoina jopa kauppasodan uhka on alkanut näyttää todelliselta”, Kotilainen arvioi.

Etla ennustaa kuluvalle vuodelle nyt 2,8 prosentin talouskasvua. Vielä viime syyskuussa ennuste laadittiin kahden prosentin kasvulle. Kotilaisen mukaan korjaus johtuu pääasiassa kansainvälisen talouden voimakkaammasta kasvusta, mikä näkyy parantuneina viennin näkyminä.

”Ennustettu varsin hyvä vientimenestys perustuu siihen, että kustannuskilpailukyky jatkaa lievää paranemista lähivuosina. Tämä edellyttää palkkamaltin jatkumista myös meneillään olevan sopimuskauden jälkeen.”

Kämpin Peilisalissa järjestetyssä suhdanneseminaarissa Markku Kotilainen esittelee koko ennusteen 1/2018 sekä kertoo myös taustoja, miten Etlan ennusteryhmä on lukuihin päätynyt.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös