Makrotalous

Italian vaalitulos lisäsi euroalueen epävarmuutta

Oikeistopopulistien vaalivoitto voi tuoda markkinoille lisää epävarmuutta. Paljon riippuu siitä, millaisella kokoonpanolla saapasmaan uusi hallitus muodostetaan.

Oikeistopopulistinen ja eurokriittinen Viiden tähden liike saattaa nousta suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi 216–236 edustajalla. Myös Berlusconin keskustaoikeistolainen Forza Italia lukeutui vaalin voittajiin.

Valtaapitävä keskustavasemmistolainen demokraattipuolue (KD) oli vaalien selvä häviäjä.

Merkillepantavaa vaalituloksessa on, että voittajia yhdistää löysemmän budjettikurin kannattaminen, kun hävinnyt demokraattipuolue ajoi rakenteellisia uudistuksia ja tiukkaa budjettikuria.

Huhtikuussa alkavista hallitusneuvotteluista ennustetaan erittäin vaikeita. Hallitusneuvotteluja vaikeuttaa populistipuolueiden villit vaalilupaukset. La Repubblica -sanomalehti laski eri puolueiden lupausten rahallisen hinnan vuositasolla: Viiden tähden liike 63 miljardia, oikeiston vaaliliitto 310 miljardia, demokraattinen puolue 56 miljardia.

Esimerkiksi viiden tähden puolue lupasi uudistaa verotusta siten, että alle 10 000 euron ansiotulot vapautettaisiin kokonaan tuloverosta. Lisäksi puolue lupasi ottaa käyttöön 780 euron kuukausittaisen perustulon. Oikeistokoalitio puolestaan mainosti vaaleissa tasaveroa, joka tulisi maksamaan vuodessa 310 miljardia.

Uuden Suomen mukaan Italian julkisen talouden alijäämä oli viime vuonna siedettävät 2,4 prosenttia bruttokansantuotteesta ja pienenemään päin. Tällä tiellä saapasmaa olisi ehkä muutaman vuoden kuluttua myös pienentämään velkataakkaansa, joka on hieman yli 130 prosenttia kansantuotteesta.

Jos vaalivoittajat aikovat pitää lupauksiaan, velkamäärä kääntyy kuitenkin todennäköisemmin kasvuun kuin laskuun.

”Vaalien voittajia yhdistää lähinnä löysemmän budjettikurin kannattaminen, josta syystä Italian korot ovat tänään olleet nousussa ja osakkeet laskussa”, totesi Taalerin markkina-analyytikko Jouni Saario markkinakommenteissaan.

Saarion mukaan lopputulos Italiassa oli populistien asemien vahvistumisesta huolimatta melko odotettu, eli enemmistöhallituksen muodostaminen tulee olemaan vaikeaa.

”Hallituksen muodostamisesta on odotettavissa vaikea prosessi eivätkä uudet vaalitkaan ole poissuljettu skenaario. Todennäköisyyksiä eri vaihtoehdoille on erittäin vaikea laskea, mutta joka tapauksessa nyt muodostettavan hallituksen toimintakyky tulee olemaan heikko ja talouden kaipaamien rakenteellisten uudistusten toteutuminen näyttää epätodennäköiseltä”, Saario toteaa.

Markkinat reagoivat Italian vaalitulokseen kuitenkin rauhallisesti.

Italian 10 vuoden velkakirjan korko nousi vain 0,67 prosenttia (0,014 prosenttiyksikköä) ja osakemarkkinoilla esimerkiksi Saksan DAX-indeksi nousi peräti 1,49 prosenttia. Milanon pörssin FTSE MIB -indeksi avautui heti 2,1 prosentin pudotukseen, mutta sen jälkeen lasku päätyi vain 0,42 prosentin alamäeksi.

Myöskään euron valuuttakurssiin vaalituloksella ei ollut minkäänlaista vaikutusta. Euro noteerattiin suhteessa dollariin 0,10 prosentin nousulla.

Nordean päästrategi Jan von Gerich arvioi Iltasanomille, ettei vaalituloksessa olla kovin lähellä tilannetta missä oikeistopopulistiset Lega ja Viiden tähden liike muodostaisivat hallituksen, mikä olisi kauhuskenaario markkinoille.

Euroalueen poliittinen ja taloudellinen yhdentyminen voi kuitenkin saada jatkossa kapuloita rattaisiin, ja Italian tilanne voi pahimmillaan aiheuttaa suurtakin epävarmuutta, Gerich varoittaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös