Oma talous

Suomalaiset vaurastuvat velkavivulla

Kotitalouksien rahoitusvarat jatkavat kasvuaan. Myös velkaa on koko ajan enemmän.

Kotitalouksien rahoitusvarat jatkavat kasvuaan. Myös velkaa on koko ajan enemmän.

Kotitalouksilla oli rahoitusvaroja kuten talletuksia, osakkeita ja sijoitusrahasto-osuuksia vuoden 2017 lopussa 307,9 miljardin euron arvosta ja velkaa 160,6 miljardia.

Kun rahoitusvaroista vähennetään velat, saadaan kotitalouksien nettorahoitusvaroiksi vuoden lopussa 147,3 miljardia euroa. Nettorahoitusvarat kasvoivat vuoden aikana 6,7 miljardia euroa eli 4,8 prosenttia, sillä rahoitusvarat lisääntyivät 13,1 miljardia euroa mutta velkojen kasvu jäi 6,4 miljardiin. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen rahoitustilinpitotilastosta.

Nettorahoitusvarojen kasvusta kohdentuu vuoden viimeiselle neljännekselle 2,4 miljardia euroa. Kotitalouksien rahoitusvarat lisääntyivät loka-joulukuussa 3,0 miljardia euroa ja velat kasvoivat samana ajankohtana 0,7 miljardia.

Kotitalouksien rahoitusvarojen noususta viimeisellä neljänneksellä 1,0 miljardia euroa johtui hallussapitovoitoista eli sijoitusten arvonnoususta. Lisäksi kotitaloudet tekivät uusia sijoituksia rahoitusvaroihin nettomääräisesti 2,0 miljardilla eurolla loka-joulukuussa.

Kotitalouksien sijoitusvirta käteisrahaan ja siirtokelpoisiin talletuksiin kasvoi nettomääräisesti 1,4 miljardia euroa. Myös sijoitusrahastoihin virtasi uusia varoja 0,3 miljardia euroa enemmän kuin sieltä otettiin sijoituksia pois. Sen sijaan sijoitukset määräaikaistalletuksiin, velkapapereihin ja noteerattuihin osakkeisiin vähenivät nettomääräisesti.

Kotitalouksien lainavelat lisääntyivät 1,5 miljardia euroa viimeisen neljänneksen aikana, niin että lainavelkaa oli vuoden lopussa 148,4 miljardia.

Kotitalouksien velkaantumisaste oli 128,3 prosenttia. Kotitalouksien velkaantumisaste lasketaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat neljänneksen lopussa edeltävien neljän vuosineljänneksen yhteenlaskettuun käytettävissä olevaan tuloon.

Ekonomistit kommentoivat kotitalouksien rahoitusvarojen muutoksia Twitterissä.

”Suomalaisten velat kasvavat mutta varat vielä nopeammin. Nettorahoitusvarat kasvoivat 2017 4,8% (not bad). Varojen ja velkojen jalautuminen toki sitten oma kysymyksensä… Kotitalouksien velka-aste nousi 128,3 %:iin!”, kirjoittaa Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala.

”Kotitaloudet velkaantuvat kyllä, mutta #säästäminen & #sijoittaminen toimii mukavasti: Nettorahoitusvarat tuplaantuneet 9 vuodessa”, kirjoittaa puolestaan LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro.

Kommentoi
Ylös
>