Talouden trendit

Nämä 8 ihmistä menettivät yli miljardi taalaa päivässä

Miljardöörien salkkujen arvot voivat vaihdella uskomattoman paljon päivässä. 

Perustajiensa johtamat yritykset ovat innovatiivisempia, tuottavat 31 prosenttia enemmän patentteja, kehittävät tuottavampia patentteja ja tekevät todennäköisemmin rohkeita investointeja. Tämän lisäksi perustajien luotsaamien yritysten osakekurssit ovat kehittyneet keskimääräistä paremmin.

Perustajilla on yrityksissään paljon varallisuutta ja sitä kautta paljon riskiä. Volatiliteetti on paljon käytetty riskin mittari ja se mittaa sitä kuinka paljon sijoitussalkun arvo heittelee päivästä, kuukaudesta tai vuodesta toiseen.

Timen keräämät numerot kertovat konkreettisesti kuinka paljon tätä volatiliteetilla mitattua riskiä yritysjohtajilla on kannettavanaan.

Tiistaina oli teknologiaosakkeiden laskupäivä. Cambridge Analytican tapauksen tuoma kohu Facebookin tietoturvaongelmista on tuonut osakkeelle laskupaineita. Tiistaina Facebookin osake tippui viisi prosenttia, Applen 2,5 prosenttia, Amazonin 4 prosenttia ja Alphabetin 4,5 prosenttia.

Blombergin miljardööri -indeksiin perustuen Time laskee, että maailman kahdeksan rikkainta ihmistä menettivät yli miljardi dollaria yhden päivän aikana. Warren Buffettia lukuun ottamatta, kaikki kahdeksan ovat saaneet omaisuutensa teknologian yrityksistä.

Amazonin Jeff Bezos menetti 4,64 miljardia dollaria päivässä. Muiden kokema arvonmenetys löytyy alla olevasta taulukosta.

YritysHenkilöArvonlasku päivässä
AmazonJeff Bezos$4,64 miljardia
FacebookMark Zuckerberg$3,08 miljardia
AlphabetLarry Page$1,88 miljardia
AlphabetSergey Brin$1,79 miljardia
MicrosoftSteve Ballmer$1,54 miljardia
Berkshire HathawayWarren Buffett$1,37 miljardia
AlibabaJack Ma$1,28 miljardia
OracleLarry Ellison$1,01 miljardia

Luontaisesti listaa voisi jatkaa miljardin alapuolellekin. Teslan tiistainen kahdeksan prosentin päivälasku tiputti toimitusjohtaja Elon Muskin osakesalkun arvoa 907 miljoonalla dollarilla.

Suomen rikkain henkilö on Antti Herlin. Herlinin omaisuus, noin 4,1 miljardia dollaria on siis vähemmän kuin mitä Jeff Bezos ”menetti” päivässä. Planmecan Heikki Kyöstilän omaisuuden arvo on luokkaa 2,3 miljardia dollaria, Antti Aarnio-Wihurin 2,1 miljardia dollaria ja ST1:sen Mika Anttosen 2,0 miljardia dollaria.

On hyvä muistaa, että tässä artikkelissa mainitut miljardöörit eivät oikeasti menetä päivän aikana yhtään mitään. He omistavat laskupäivän jälkeenkin ihan yhtä suuren osan ihan yhtä suuresta yrityksestä .

Tällaiset laskelmat lähinnä kuvaavat sitä dollaripohjaisen riskin määrää, mitä nämä ihmiset kantavat. Tiistainen kurssilasku menee kuitenkin ihan normaalin kurssiheilahtelun piiriin, eikä kyse ole mistään mustan maanantain kaltaisesta kurssiromahduksesta.

Esimerkiksi Amazonin tiistaista neljän prosentin kurssilaskua seurasi keskiviikon vieläkin kovempi 4,38 prosentin kurssilasku. Bezoksen Amazon-omistuksen arvo laski siis kahtena päivänä putkeen enemmän kuin mitä rikkainkaan suomalainen omistaa.

Amazonin keskiviikon kurssilaskun syyksi on epäilty huhuja Donald Trumpin halusta rajata yrityksen valta-asemaa.

Vuosi 2018 on kuitenkin ollut kaikista rankin Facebookin Mark Zuckerbergille. Time kertoo tietovuotoskandaalin aiheuttaneen kahdessa päivässä yhdeksän miljardin edestä arvonlaskua Zuckerbergin omistuksille.

Zuckerbergin omaisuuden arvo on tippunut vuoden 2018 aikana yli kymmenen miljardia dollaria. Summa on Timen mukaan reilusti suurempi kuin mitä yksikään maailman rikkaimmista on kokenut yhden vuoden aikana.

Arvonlasku voi olla väliaikaista, mutta sen lisäksi Zuckerberg on joutunut kokemaan median ryöpytystä siitä, miten oli mahdollista, että Facebookin tiedot pääsivät vuotamaan.

Marc Zuckerbergilla ollut rankka alku vuodelle 2018.

Kommentoi
Ylös
>