Talouden trendit

Työryhmä ehdottaa yritystukiin mitätöntä 1,5 prosentin leikkausta – ”täydellinen pannukakku”

Parlamentaarisen yritystukia pohtivan työryhmän tulokset jäivät luokattoman laihoiksi.

Valtio jakaa suoria yritystukia ja erilaisia verotukia myönnettiin yli 4,1 miljardin euron edestä.

Suoria tukia kuten Tekesin t&k-tukia on 1,1 miljardia. Yritystuiksi lasketaan myös 2,9 miljardin euron verotuet. Verotuki tarkoittaa muita kevyempää verotusta syystä tai toisesta.

Työ- ja elinkeinoministeriöltä saamien tietojen mukaan Valtion myöntämien yritystukien määrä on kasvanut viime vuosina, Vuonna 2012 erilaisia valtion suoria yritystukia ja erilaisia verotukia myönnettiin 3,46 miljardin euron edestä. Nyt siis tukipotti on jo 4,1 miljardia.

Lisäksi on huolestuttavaa, että Lisäksi valtion yrityksille maksaman tukipotin painotus on viime vuosina siirtynyt energiatukiin tutkimus- ja kehittämistoiminnan tukien kustannuksella. Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen VATT:n tutkijat ovat kehityksestä huolissaan.

Yritystuet ovat haitallisia

Ekonomistikunta on kohtuullisen yksimielinen siitä, että yritystuista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Ainoastaan sellaiset tuet, jotka uudistavat talouden rakenteita tai saavat yritykset kehittämään uusia tuotteita, palveluja tai prosesseja, saattavat olla hyödyllisiä.

Esimerkiksi VATT:n selvityksen mukaan esimerkiksi investointituilla ei todettu juurikaan olevan uusia investointeja lisäävää vaikutusta ja lisäksi suurten yritysten saama julkinen tuki syrjäyttää usein yksityistä rahoitusta investoinneissa.

”Kielteiset yritystuet ovat lisääntyneet. Nämä tuet kohdistuvat perinteisiin toimialoihin ja niissä vanhoihin yrityksiin. Tämä on hälytysmerkki”, totesi Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta Taloussanomille viime lokakuussa.

Kansanedustaja Mauri Pekkarisen johtama parlamentaarinen yritystukia pohtiva työryhmä on ehdottamassa 60,4 neljän miljoonan euron vuotuisia leikkauksia valtion maksamiin yritystukiin, kertoo Suomen Kuvalehti.

Ryhmän on tarkoitus päättää esityksestään 4. huhtikuuta pidettävässä kokouksessa. Sen jälkeen esitykset luovutetaan elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk).

Säästösumma on vaivaiset 1,5 prosenttia yritystukipotin kokonaismäärästä – mitätöntä näpertelyä siis.

Valtiontalouden kannalta suurimat veromuutokset koskevat turvetta ja kivihiiltä. Turpeen energiaveroa ehdotetaan korotettavaksi 1,9 eurosta 3,4 euroon megawattitunnilta. Korotus toisi valtion kassaan 13 miljoonaa euroa vuodessa.

Lähes puolet Pekkarisen pohjaehdotuksen loppusummasta on laivanrakennuksen innovaatiotukea. Sen osuus on loppulaskelmassa 30 miljoonaa euroa, vaikka määrärahoja ei edes ole valtiontalouden kehyksissä.

Kansanedustajilta kovaa kritiikkiä

Kokoomuksen kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen kommentoi työryhmän esitystä Twitterissä.

”Politiikassa on pakko tottua pienenpieniin askeliin ja iloita pikkiriikkisestäkin edistyksestä – mutta 60 miljoonaa on jo vähäpätöisyydessään loukkaus valistunutta kansalaista kohtaan. Tukia on siis yli 4 mrd, valtaosa turhaa tai vahingollista”, Vartiainen kirjoittaa.

Itsekin yritystukityöryhmässä istuva vihreiden Emma Kari kritisoi puolestaan lobbareiden roolia työryhmässä. Näin Kari kirjoittaa Facebookissa:

”Mutta keiden kanssa poliitikot kyseisessä ryhmässä tukien karsimista pohtivat? Ryhmässä on jäsenenä Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n edustaja, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n edustaja, Metsäteollisuus ry:n edustaja, Suomen Yrittäjien edustaja ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n edustaja. Ihan mukavia ihmisiä kaikki ei siinä mitään, mutta yritystukien leikkaamista pohtivassa työryhmässä istuvat siis Suomen suurimpien tukiensaajien edustajat.”


Myös Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto antaa kovaa palautetta työryhmän ehdotukselle.

”Täydellinen pannukakku. Hallituksen valikoiva talouskuri näkyy koulutuksessa ja ihmisten perusturvaan tehtävissä leikkauksissa, mutta ei omien sidosryhmien miljardeissa. Tässä on kyse arvovalinnoista. Kaverikapitalismi elää ja voi hyvin keskustan ja kokoomuksen Suomessa.”

1 kommentti

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös