Indikaattorit

Kuluttajaluottamus edelleen huippulukemissa – ekonomisti: ”Nousukausi jatkuu”

Tilastokeskuksen laatima kuluttajien luottamusbarometri kertoo, että kuluttajat luottavat Suomen talouteen ja työttömyyden vähenemiseen.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli huhtikuussa 23,2, kun se maaliskuussa oli 24,7 ja helmikuussa 25,8. Helmi-maaliskuun lukemat olivat 30-vuotisen mittaushistorian korkeimmat.Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 3.–18. huhtikuuta 1 140 Suomessa asuvaa henkilöä.

Viime vuoden huhtikuussa luottamusindikaattori sai arvon 21,5. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,4.

Luottamusindikaattorin osatekijöistä kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja yleisestä työttömyyskehityksestä olivat huhtikuussa hyvin valoisat. Arviot kuluttajan omasta taloudesta ja kotitalouden säästämismahdollisuuksista olivat hyvät.

Kuva 1: Kuluttajien odotukset Suomen taloudesta nyt ja vuoden kuluttua

Kuluttajabarometri Suomen talous luottamusindikaattori

Lähde: Tilastokeskus.

Maaliskuuhun verrattuna näkemykset omasta taloudesta ja varsinkin säästämismahdollisuuksista heikkenivät huhtikuussa. Sen sijaan odotus työttömyyskehityksestä parani ja kuva Suomen taloudesta pysyi ennallaan.

Kuva 2: Kuluttajien odotukset omasta taloudestaa nyt ja vuoden kuluttua

kuluttajabarometri oma talous luottamusindikaattori talous

Lähde: Tilastokeskus

Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden vahvistui usko säästämismahdollisuuksiin ja varsinkin työttömyyden vähenemiseen. Sitä vastoin odotus Suomen taloudesta heikkeni vuodessa hieman ja arvio omasta taloudesta pysyi ennallaan.

Kotitaloutensa rahatilanteen kuluttajat arvioivat huhtikuussa hyväksi. Ajankohtaa pidettiin hyvin otollisena säästämiselle, hieman myös lainanotolle ja kestotavaroiden ostamiselle. Työlliset kuluttajat kokivat huhtikuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla vähentynyt viime aikoina.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen hehkutti tuoreita kuluttajaluottamuslukuja Twitterissä.

”Kuluttajaluottamus säilyi huhtikuussakin vahvana, vaikka ennätyslukemista ollaankin tultu vähän alaspäin. | Kuluttajat luottavat Suomen talouteen ja työttömyyden vähenemiseen”, Kärkkäinen twiittasi.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus puolestaan tulkitsee luottamuslukujen kertovan nousukauden jatkumisesta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös