Yritysuutiset

Eläkeyhtiö Ilmarisen sijoitussalkku painui pakkaselle

Markkinoiden kyky kestää negatiivisia uutisia on heikko, eläkeyhtiö varoittaa.

Markkinoiden kyky kestää negatiivisia uutisia on heikko, eläkeyhtiö varoittaa.

Eläkeyhtiö Ilmarisen sijoitussalkun tuotto tammi-maaliskuussa oli -0,1 prosenttia. Vielä viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla tuotto oli plussalla 2,2 prosenttia.

Ilmarisen sijoitusten markkina-arvo oli maaliskuun lopussa 46,1 miljardia euroa (38,3 miljardia euroa 31.3.2017). Sijoitusten pitkän aikavälin keskimääräinen reaalituotto on 4,2 prosenttia vuodessa.

Ilmarisen vt. toimitusjohtaja Stefan Björkman kertoo yhtiön osavuosiraportissa, että osakesijoitukset painuivat tappiolle.

”Keskeisten osakemarkkinoiden negatiivinen tuotto painoi alkuvuoden sijoitustulosta, joka jäi -0,1 prosenttiin. Korkosijoitusten ja kiinteistösijoitusten tuotto oli positiivinen, kun taas osakesijoitukset ja muut sijoitukset jäivät miinukselle”, Björkman toteaa.

Björkmanin mukaan edellisen 12 kuukauden aikana sijoitukset ovat tuottaneet 4,8 prosenttia ja pitkän aikavälin keskimääräinen reaalinen vuosituotto on ollut 4,2 prosenttia, mikä ylittää selvästi Eläketurvakeskuksen laskelmissaan käyttämän 3,0 prosentin tuotto-oletuksen.

Ilmarinen uskoo talouskasvun odotetaan jatkuvan vahvana loppuvuoden, mikä tukee yritysten tuloksentekokykyä.

”Lyhyellä tähtäimellä markkinoiden huomion keskipisteenä ovat maailmankauppaa uhkaavien tullien ym. kaupan rajoitteiden ympärillä käytävä keskustelu sekä maailmanpoliittisen tilanteen kiristyminen. Pidemmällä tähtäimellä suotuisa talous- ja tuloskehitys riippuu myös inflaation hitaasta noususta kohti keskuspankkien tavoitetasoa”, yhtiö toteaa.

Ilmarisen mukaan hidas ja hallittu korkojen nousu ei todennäköisesti horjuta rahoitusmarkkinoita, mutta liian nopealla korkojen nousulla saattaa olla merkittäviä vaikutuksia.

”Lähes kaikkien omaisuusluokkien arvostustaso on historiallisesti katsoen korkea. Arvostustasoista johtuen markkinan kyky kestää negatiivisia uutisia on heikko ja lähiajan tuotto-odotukset ovat edelleen pitkän ajan toteutuneita tuottoja matalampia.”

Suomen talouden ennustetaan tänä vuonna jatkavan kasvuaan ja työllisyyden parantuvan, mikä parantaa yhtiön mukaan myös työeläkemaksutulon kasvunäkymiä.

”Kasvun odotetaan kuitenkin hidastuvan jo ensi vuonna, kun viennin, investointien ja asuntorakentamisen voimakkain kasvuvaihe ohitetaan.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös