Arvo-osakkeet

Ylireagoivatko markkinat Outokummun tulospettymykseen?

Outokumpu osakekurssi osakkeet teräsyhtiö sijoittaminen

Nordea uskoo edelleen tulospettymyksen tuottaneeseen teräsyhtiöön.

Outokummun ensimmäisen vuosineljänneksen oikaistu liiketulos laski 83 miljoonaan euroon. Tuloslasku ei ollut analyytikoille yllätys, sillä analyysipalvelu Factsetin mukaan 20 teräsyhtiötä seuraavaa analyytikkoa odotti 77 miljoonan euron liikevoittoa.

Osakekohtainen laimennettu tulos oli 0,12 euroa, kun analyytikkoennuste oli 0,11 euroa. Vertailukaudella luku oli 0,42 euroa.

Vertailukauteen verrattuna tulos romahti kuitenkin reippaasti, sillä viime vuoden ensimmäisellä kvartaalilla Outokummun liikevoitto oli 238 miljoonaa euroa.

Outokummun kannattavuutta heikensivät pääasiassa ferrokromin hinnan ja toteutuneiden perushintojen lasku Europe- ja Americas-liiketoiminta-alueilla.

Markkinoiden reaktio oli kuitenkin raju, sillä ennen tulosjulkistusta teräsyhtiön osakekurssi noteerattiin yli kuuden euron. Tulosjulkistuksen jälkeen kurssi jäi viikon päätteeksi 5,15 euroon.

Syy rajuun kurssireaktioon ei luultavasti johdu niinkään tuloskehityksestä vaan pikemminkin vaisusta ohjeistuksesta.

Outokumpu kertoi odottavansa perushintojen nousevan USA:ssa tuontitullien tukemana, mutta Euroopassa Aasian tuonnin kasvu tuo edelleen lisäpainetta perushintojen laskulle. Yhtiö odottaa oikaistun käyttökatteen olevan huhti-kesäkuussa ykköskvartaalin tasolla, samoin ruostumattoman teräksen toimitusten.

Ohjeistus toiselle neljännekselle jäi noin 20 prosenttia odotuksista, arvioi Nordea aamukatsauksessaan.

Nordean mielestä Outokummun osakkeeseen on hinnoiteltu nyt ”paljon heikkoutta”.

Pankin mukaan tämä johtuu osittain toiseen neljännekseen osuvasta yhden ferrokromisulaton huoltoseisokista mutta myös perushintojen laskupaineesta Euroopassa ja hinnankorotusten USA:ssa toteutuessa viiveellä.

Outokummun osakkeen peräti 12 prosentin laskua voidaan Nordean mielestä pitää tulospettymykseen nähden rajuna reaktiona.

”Toisen neljänneksen ennustettua heikomman ohjeistuksen vaikutus koko vuoden tulokseen on noin ‐5 %. Sijoittajia lienee hermostuttanut Outokummun kommentti aasialaisteräksen kasvaneesta tuonnista Eurooppaan. Yhtiö odottaa tämän painavan ruostumattoman teräksen perushintoja Euroopassa kiihtyvään tahtiin. Tämä oli tosin jossain määrin odotettavissa, sillä USA:n tullimääräysten myötä aasialaisteräksen osattiin odottaa löytävänsä tiensä Eurooppaan.”

USA:n tullimääräykset siis tuovat sijoittajien mielestä päänvaivaa Outokummulle.

Nordea muistuttaa kuitenkin, että Euroopan komissio on parhaillaan valmistelemassa vastatoimia Euroopan teräsmarkkinoiden suojelemiseksi. Yhdysvalloissa terästullit ovat jo nyt johtaneet perushintojen nousuun, mikä tukee Outokummun USA:n liiketoimintaa jatkossa.

Outokummun kannalta Euroopan komission päätös on Nordean mukaan entistä tärkeämpi.

”Jos komissio päättää suojella Euroopan teräsmarkkinoita entistä enemmän, ovat molemmat Outokummun päämarkkina-alueet entistä laajempien suojausten alaisia. Outokummun mukaan Euroopan komissio on jo hyvin lähellä päätöstä Euroopan teräsmarkkinoiden suojaamisesta, ja päätöstä voidaan odottaa mahdollisesti jo kesäkuussa.”

Toistaiseksi hintapaine Euroopassa on kuitenkin kiihtymässä, pankki toteaa.

Nordea toistaa Outokummun ostosuosituksen, mutta leikkasi tavoitehintaa eurolla 9,50 euroon.

Teräsyhtiön tuloskuntoon liittyvä epävarmuus näkyy osakkeen arvostuskertoimissa. Nordean tulosennusteilla Outokummun tämän vuoden tuloksella laskettu P/E-kerroin on 9,0x ja ensi vuoden 8,7x.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös