Kasvuosakkeet

Amazonin kertakaikkisen hurja tulos kertoo massiivisen yrityksen vaikuttavasta uudistumiskyvystä

Amazon on hurjan kokoinen yritys. Silti se vaikuttaa edelleen pystyvän ketteriin liikkeisiin ja vaikuttaviin tuloksiin.

Amazonilla on yli 560 000 työntekijää. Vertailun vuoksi Nokialla on reilu 100 000 työntekijää ja Koneella 50 000.

Mitä enemmän työntekijöitä sen haastavampaa on järjestää ja organisoida liiketoiminta järkevällä tavalla. Tämän takia pienet yritykset ovat huomattavasti isoja yrityksiä nopeampia reagoimaan toimintaympäristön muutokseen.

Yrityksen koon huomioiden Amazonin vuoden 2018 ensimmäisen vuosineljänneksen tulos on vähintäänkin kova. Amazon ei pelkästään ylläpidä voimakasta kasvuaan, vaan kiihdyttää sitä pitkän ajan trendistään.

Amazonin ulos oli kertakaikkisen hurja

Amazonin tulos yllätti analyytikot positiivisesti. Vuoden ensimmäisen neljänneksen liikevaihdoksi odotettiin 49,78 miljardia dollaria, mutta Amazon löi pöytään 51,04 miljardin lukeman. Siis 51 miljardia dollaria yhden vuosineljänneksen aikana.

Osakekohtainen tulos oli 3,27 dollaria osakkeelta, kun odotuksena oli 1,26 dollaria osakkeelta. Tulos oli siis merkittävästi odotuksia parempi.

Suuri osa Amazonin liikevaihdosta muodostuu alhaisen marginaalin toiminnoista. Amazonin pilvipalveluilla sen sijaan on korkea marginaali ja sen takia tämän liiketoimintayksikön menestys on sijoittajien kiinnostuksen kohteena.

Amazonin pilvipalvelut on edelläkävijä

Amazonin pilvipalveluiden myynti kasvoi 49 prosenttia viime vuodesta. Vuosi sitten Amazonin pilvipalveluiden myynti kasvoi 42 prosenttia, joten myös pilvipalveluiden myynnin kasvu on kiihtynyt. Pilvipalvelut tuoma liikevoitto oli 1,4 miljardia dollaria ja sen osuus Amazonin koko liikevoitosta oli 73 prosenttia.

Maailman rikkaimmalla miehellä ja Amazonin perustajalla Jeff Bezoksella on syytä hymyyn. Forbes laskee, että Bezoksen omaisuus kasvoi kahdessa päivässä 9 miljardilla dollarilla laajalti tulosjulkistuksen seurauksena. Tosin on hyvä muistaa, että osakkeiden arvo vaihtelee, ja myös heilunta alaspäin on Bezoksen tapauksessa merkittävän kokoista.

Bezos itse hehkutti Amazonin pilvipalveluiden menestystä. ”Amazonin pilvipalveluilla oli epätavallisena etunaan seitsemän vuoden etumatka, ennen samantapaisen kilpailun ilmestymistä, eikä tiimi ole missään vaiheessa hidastanut toimintaansa.”

Bezoksen mukaan seurauksena on, että Amazonin pilvipalvelut ovat selkeästi markkinoiden kehittyneimmät ja runsaimmat toiminnoiltaan.

Yli 560 000 työntekijän Amazon on edelläkävijä vähän kaikessa

Normaalisti jo vaikka 30 000 työntekijän yritystä pidetään astetta hitaampana toimijana. Start up -yrityksien toimia seurataan ja uusia toimintamalleja pyritään ottamaan mukaan liiketoimintaan, mikäli ne osoittautuvat hyviksi.

Amazon on kuitenkin monessakin asiassa suoraan kehityksen keihäänkärjessä. Amazonin vision mukaan verkosta tilatut tavarat toimitetaan suoraan kotiin tai autoon lukkojen taakse ilman, että toimitusta tarvitsee olla ottamassa vastaan.

Yksi selittävä tekijä Amazonin ketteryydelle voi olla sen Apex-rakenne.

Apex-rakenteen omaavalla yrityksellä on käytössään sapluuna, joka mahdollistaa digitaalisen tuotteen jatkuvan kehityksen ja integroimisen jo olemassa olevaan tuotteeseen.

Kun koon tuomaa monimutkaisuutta pystytään hallitsemaan tehokkaasti, voi isostakin yrityksestä tulla ketterä.

Amazonin tulevaisuudennäkymät

Tuloksen ohella Amazon kertoi myös nostavansa Prime jäsenyyden hintaa 20 prosentilla 119 dollariin vuodessa. Tämäkin uutinen on otettu positiivisesti vastaan.

Amazonin odotettua parempi tulos on luontaisesti saanut analyytikot nostamaan tavoitehintojaan. Esimerkiksi Stiefel nosti tavoitehintansa 1800 dollarista 2020 dollariin. Deutsche Bank nosti oman tavoitehintansa 1800 dollariin. Tällä hetkellä Amazonin kurssi on hiukan alle 1600 dollaria.

Nasdaqin listaamat analyytikkoennusteet eivät ole välttämättä ehtineet täysin reagoida odotuksia parempaan tulokseen, mutta konsensusennuste on vahva osta. Listatuista 40 analyytikoista 39 kehottaa ostamaan osaketta ja yksi pitämään osakkeen.

Suosituksista huolimatta on hyvä muistaa, että Amazonin osake on kallis. Osa myös uskoo Amazonin osakkeen olevan hintakuplassa.

Lue myös:

Rahoituspalveluiden tulevaisuus – Pankit vastaan Amazon, Google ja Alibaba

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös