Sijoitusuutiset

Pörssisäätiö käynnistää lähettiläsohjelman nuorten talousosaamisen parantamiseksi

Pörssisäätiö on käynnistänyt pilottiprojektin, jossa lukiolaislähettien avulla pyritään lisäämään nuorten talousosaamista. Mallia on ohjelmaan on otettu Ruotsista.

Pörssisäätiö lähettiläsohjelma pörssilähettiläät nuoret talousosaaminen

Pörssilähettiläät Lotta Laurila (vas.), Tuomas Raittila, Miko Kelometsä-Davis, Fanny Lautanala, Aaro Hanttu ja Anton Piippo. Kuvaaja: Tuomas Pietinen.

Pörssisäätiö on käynnistänyt pilottiprojektin, jossa lukiolaislähettien avulla pyritään lisäämään nuorten talousosaamista. Mallia on ohjelmaan on otettu Ruotsista.

Säätiö kouluttaa vapaaehtoisia lukiolaislähettiläitä, jotka kiertävät kouluissa puhumassa oman talouden hallinnasta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Ruotsista vastaavanlainen ohjelma tavoittaa lähes 30 000 nuorta vuosittain.

Pörssisäätiön tavoitteena on edistää suomalaisten talousosaamista. Säätiö opettaa talousasioita sadoille opettajille ja koululaisille vuosittain. Pörssilähettiläsohjelman myötä säätiö tavoittaa jatkossa yhä useamman nuoren.

Pörssilähettiläät ovat talousasioista kiinnostuneita vapaaehtoisia lukiolaisia. Kouluvierailujen lisäksi Pörssisäätiö järjestää lähettiläille ohjelmaa kuten erilaisia yrityskäyntejä ja vierailijaluentoja. Säätiö hakee tällä hetkellä lisää Pörssilähettiläitä ohjelmaan. Seuraava koulutus alkaa ensi syksynä.

”Suomen Pörssilähettiläsohjelmassa ainutlaatuista on, että tietoa jaetaan vertaisryhmässä lähes saman ikäisiltä nuorilta toisille. Siten vaikeatkin aiheet pystytään kytkemään nuorten arkeen. Kun talousasioista puhutaan mahdollisimman ymmärrettävästi ja opetus suunnataan kaikille koululaisille, voidaan tehokkaasti vähentää taloudellista eriarvoisuutta”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri toteaa.

Pörssilähettiläät ovat suunnitelleet kouluvierailujen opetusmateriaalin yhdessä säätiön asiantuntijoiden kanssa. Nyt käynnissä on ohjelman kokeilujakso, jossa ensimmäinen 12 hengen lähettiläsjoukko kiertää pareittain pääkaupunkiseudun yläkouluissa puhumassa. Jatkossa toimintaa on tarkoitus laajentaa myös muualle Suomeen. Lähettiläiden vierailut on suunnattu etenkin yläkouluille, sillä peruskoulussa on mahdollista tavoittaa koko ikäluokka.

Lukion toisella luokalla opiskelevan pörssilähettilään Fanny Lautanalan mukaan nuorilla on usein harhaluuloja säästämisestä.

”Haluan olla mukana uudistamassa sijoittamisesta luotua kuvaa. Moni kuvittelee, että sijoittaminen on mahdollista ainoastaan, jos käytössä on todella suuria summia. Jo esimerkiksi kymppi kuussa riittää. Mitä nuorempana aloittaa, sitä tehokkaampaa sijoittaminen on. Siksi ei kannata liikaa odottaa aloittamisen kanssa sitä, että tulevaisuudessa on enemmän rahaa sijoitettavaksi”, Lautanala toteaa.

Lautanalan mukaan talouteen liittyvistä riskeistä kuten ylivelkaantumisesta puhutaan kuitenkin paljon. Se on hyvä asia, jotta ongelmia saadaan ehkäistyä. Samaan aikaan suomalaiset tarvitsevat nykyistä enemmän tietoa järkevän rahankäytön positiivisista mahdollisuuksista, Lounasmeri sanoo.

Talousopetusta on viime vuosina lisätty kouluissa. Viimeisten kahden lukuvuoden ajan taloustietoa on opetettu osana yhteiskuntaoppia jo neljänneltä luokalta asti.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös