Yritysuutiset

Nokian ensimmäinen vuosineljännes oli haastava

Nokia nostaa verkkoliiketoimintansa näkymiä ja odottaa markkinoita parempaa kehitystä koko vuonna 2018.

Nokian vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen liikevaihto oli 4,9 miljardia euroa, kun se oli 5,4 miljardia euroa vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä. Liikevaihto siis laski, mutta ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta liikevaihto olisi pysynyt ennallaan vuodentakaiseen verrattuna.

Nokian ensimmäisen vuosineljänneksen tulos 2018 oli odotuksia heikompi.

Vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen laimennettu ei-IFRS-osakekohtainen tulos oli 0,02 euroa, kun se oli 0,03 euroa vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä. Vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen laimennettu raportoitu osakekohtainen tulos oli -0,06 euroa, kun se oli -0,08 euroa vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokian verkkoliiketoiminnan liikevaihto oli 4,3 miljardia euroa ja liikevoitto 43 miljoonaa euroa. Nokia Technologies -liiketoiminnan liikevaihto oli 365 miljoonaa euroa ja liikevoitto 274 miljoonaa euroa.

Takkuisesta alkuvuodesta huolimatta Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri näkee verkkoliiketoiminnan positiivisena koko vuoden osalta. Surin mukaan Nokia on asemoitunut liikeverkkotoiminnassaan hyvin ja tulee saavuttamaan asettamansa tavoitteet vuoden 2018 osalta.

Rajeev Suri perustelee näkemystään ensimmäisen vuosineljänneksen aikana voimakkaasti kehittyneellä tilauskannalla. Yrityksen strategia on saanut hyvää vastakaikua asiakkailta.

Lisensoinnin puolella toistuvan liikevaihdon kasvu on ollut 65 prosenttia. Nokia näkee mahdollisuuksia Kiinan älypuhelinmarkkinoilla, autoissa ja brändin lisensoinnissa.

Nokia odottaa 5G-teknologian käyttöönoton yhä nopeutuvan ja kiihtyvän vuoden loppua kohden. Saatuihin sitoviin tilauksiin perustuen Nokia odottaa 5G-teknologian asiakaskysynnän kiihtyvän entisestään erityisesti Pohjois-Amerikassa, jossa kaupallisten 5G-verkkojen käyttöönottojen odotetaan alkavan vuoden 2018 loppua kohden.

Inderesin Rautanen pitää Nokian tulosta pettymyksenä, mutta näkee Nokian loppuvuoden näkymät erittäin optimistisina.

Inderes odottaa Nokian osakkeen saavan tukea, kun sijoittajien huomio kääntyy kohti verkkomarkkinoiden piristymistä. Tämän suhteen luottamuksen Nokiaan pitäisi jopa vahvistua Q1-raportin perusteella, sillä markkinatilanne näyttää aiempaa paremmalta ja 5G-teknologian kaupallistuminen on tapahtumassa odotettua nopeammin.

Inderesin mukaan Nokian tulosalitusta selittää verkkoyksikkö. Verkkoyksikön liikevoitto oli 43 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 324 miljoonaa euroa. Heikko kannattavuus on kuitenkin luonteeltaan pääasiallisesti kertaluontoista.

Technologies-yksikön 274 miljoonan euron liikevoitto oli puolestaan selkeästi 220 miljoonan euron konsensusodotuksia korkeampi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös