Indikaattorit

Pääekonomisti: Euroalue petti kasvuodotukset – ”Euroalueen kasvuhuippu on ohitettu”

Citi talouden yllätysindeksit ennakoiva suhdanneindeksi talous

Kuluvan vuoden kasvuodotukset ovat osoittautumassa liian koviksi euroalueella, arvioi säästöpankkiryhmän pääekonomisti.

Odotukset Euroopan talouskehityksestä ovat olleet vahvat. Maailmantalous on kasvussa ja euroalueen kriisimaiden pahimmat ongelmat ovat väistymässä. Myös viime vuoden jälkipuoliskolla EU-komissio ja Euroopan keskuspankki, sekä kansainväliset talousorganisaatiot kuten IMF ja OECD, muuttivat näkemystään euroalueen talouskehityksestä aiempaa positiivisemmaksi, kertoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala pankin katsauksessa.

Kaikki ei ole kuitenkaan mennyt niin kuin Strömsöössä.

”Alkuvuonna makrotalouden tunnusluvut ovat kuitenkin jääneet systemaattisesti odotuksia heikommiksi. Konkreettisimmin tämä näkyy Citigroupin ns. talouden yllätysindeksissä, joka euroalueen osalta on viime kuukausina suorastaan sukeltanut”, Vesala varoittaa.

Vesalan mukaan talouden kasvuhuippu on takana, mutta uudella taantumalla ei vielä kannata kuitenkaan spekuloida.

”Pelkästään toteutuneiden talouslukujen jääminen odotuksia heikommiksi ei tarkoita, että talouden tila olisi huono tai että se olisi dramaattisesti heikkenemässä. Yllätysindeksin lisäksi kuitenkin useat keskeiset talouden aktiviteettia kuvaavat indikaattorit – kuten EU-komission sentimentti-indeksi, teollisuuden ostopäällikköindeksit (PMI) sekä OECD:n euroalueen ennakoiva suhdannekuvaaja – ovat viime kuukausina kääntyneet laskuun.”

Pääekonomistin mielestä syyt kasvunäkymän heikkenemiseen lienevät eurotalouksien sisäiset rajoitteet sekä vahvistuneen euron vaikutukset vientiin.

”On hyvä muistaa, että viime aikojen yli 2,5 prosentin kasvuvauhti on merkittävästi euroalueen pitkän aikavälin kasvupotentiaalia (max. 1,5 %) rivakampaa. Nyt näyttää, että kasvuhuippu on jäämässä taakse ja kasvu hidastuu odotettua nopeammin kohti kasvupotentiaalin mukaista perusuraa.”

Vesala kommentoi suhdannetilannetta myös Twitterissä. Hänen mukaansa euroalueen kasvuhuippu on ohitettu. Euroalueen suurimman talouden, Saksan suhdannetilanne on Vesalan mukaan ”jäätynyt” nopeasti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös