Kumppaniblogit

Talousfiksusti reissussa – osaatko väistää nämä turhat rahareiät?

Lomareissulla tai muuten maailmalla matkatessa ei kannata heittää taloudellista ajattelukykyään kokonaan narikkaan.

Aina on parempia ja enemmän iloa tuovia käyttökohteita rahalle kuin esim. erilaiset ilmalla vuoratut palvelumaksut, vältettävissä olevat pankkikulut tai muut reissussa kumuloituvat piilo- ja lisäkulut.

Valppaana kannattaa olla ainakin seuraavissa kohdissa ja käyttää näin säästetty raha sitten omalta kannaltasi mielekkäämpiin kohteisiin.

1) Rahanvaihto

Suomalaisilla on monesti huoli siitä, että paikanpäältä ei saa kohdemaan valuuttaa, joten se pitää vaihtaa etukäteen kotimaassa kehnoon kurssiin. Sellaista lentokenttää tuskin on, jossa ei pystyisi vaihtamaan tai nostamamaan valuuttaa niin, että pärjää ensimmäiset pari päivää.

Jos olisit nyt menossa Thaimaahan ja haluaisit vaihtaa 1000 € matkakassan bahteiksi, säästäisit n. 86 € vaihtamalla summan perillä Thaimaassa verrattuna siihen, että vaihtaisit sen etukäteen Suomessa*.  Sillä rahalla voi tehdä jo kaikkea mukavaa reissussa.  

2) Automaattinostot

Automaatista nostaminen paikan päällä kohteessa voi olla sekin edullisempaa kuin kotimaassa rahan vaihtaminen. Automaattinostot tulevat taas monesti kalliimmaksi kuin rahanvaihto paikallisissa vaihtopisteissä tai pankeissa. Tämä kannattaa kuitenkin tarkistaa aina maakohtaisesti, sillä eroja on.

Joskus kuitenkin automaatilla on piipahdettava ja sitä varten kannattaa hieman vertailla etukäteen onko eri pankkien veloittamissa nostoprovisioissa eroja. Rahasi arvo putoaa seinän läpi tullessa joka tapauksessa sekä huonomman vaihtokurssin, että kiinteän tai prosentuaalisen palvelumaksun muodossa.

Kannattaa tietenkin nostaa aina kerralla mahdollisimman paljon valuuttaa, etenkin jos paikallisilla pankeilla on kiinteät palvelumaksut. Huonoimmillaan rahasi arvosta katoaa jopa 10% automaatista nostettuna. Näitä pieniä nostoja siis kannattaa välttää.

3) Taksilla liikkuminen

Taksien käyttäminen on joissain maissa ollut perinteisesti hermoja raastavaa ja toisinaan kukkaroakin kouraisevaa puuhaa. Nykyisin useissa maissa toimivat puhelinsovellusten kautta operoivat edulliset kyytipalvelut, kuten Uber ja Grab. Niiden avulla tiedät kyydin hinnan etukäteen, vältyt turhauttavalta neuvonpidolta. liialta rahanmenolta ja huijausyrityksiltä.

Hankkimalla jo kentältä paikallisen sim -kortin, voit varata jo lentokenttäkuljetuksen edullisemmin puhelin-appsin kautta, kuin mitä normaalit lentokenttätaksien taksat olisivat. Ja perillä kohteessasi voit edelleen säästää sekä rahaa, että hermoja hyödyntämällä näitä taksisovelluksia.

Jos julkinen liikennöinti on kohteessasi hyvin järjestetty, sitäkin kannattaa käyttää ja suurkaupungeissa se onkin monesti paitsi edullisin myös sutjakkain vaihtoehto. 

4) Järjestetyt retket

Järjestetyt retket ovat usein se helppo vaihtoehto ja joissain tapauksissa paraskin tapa tutustua tiettyyn kohteeseen tai kokea jokin elämys. Omatoiminen retki voi olla kuitenkin toisinaan parempi ja huomattavasti edullisempi vaihtoehto.

Järjestetyllä retkellä joudut kulkemaan ryhmän mukana tarkassa aikataulussa. Omin päin voit seikkailla vapaammin, omassa aikataulussa valiten juuri ne kohteet, mitkä sinua kiinnostavat ja vieraillen niissä pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Omatoimiretkellä vuokraat kulkupeliksi mopon tai auton (kenties kuskeineen), räätälöit retken omien kiinnostustesi mukaan ja kulut jäävät todennäköisesti puoleen valmisretkien hinnoista tai saat ainakin kokonaisuutena paremman vastineen rahoillesi.

5) Huolimattomasti valittu majoitus

Talousfiksu reissaaja huolehtii, että majoitus on ominaisuuksiltaan ja fasiliteeteiltään sellainen, joka mieluummin säästää rahaa ja vaivaa, kuin aiheuttaa lisää rahanmenoa ja vaivannäköä.

Rahaa säästäviä ominaisuuksia majoituksessa ovat tietenkin hyvin toimiva netti, jääkaappi, vedenkeitin ja kunnollinen aamupala. Jos nämä puuttuvat voit joutua vähän väliä ostamaan lisää dataa, hakemaan joka juoman ravintolasta, tai jatkamaan aamupalaa jossakin kahvilassa, mikä luonnollisesti lisää matkan kuluja.  

Jos taas majoituksen hintaan kuuluu kunnollinen aamupala, pärjää sillä jo yli puolenpäivään. Tämä heijastuu tietenkin päivän kokonaiskustannuksiin myönteisesti. Myös majapaikan sijainti voi aiheuttaa lisäkuluja, jos aina on otettava jokin maksullinen kulkupeli, että pääsee ylipäätään liikkumaan.

Kyse on siis siitä, että omaan budjettiin sopivien majoituspaikkojen joukosta etsii sen, joka paitsi miellyttää, niin tarjoaa myös rahoille täyttä vastinetta, aiheuttamatta lisä- tai piilokuluja.

Reissunautintoa ei tarvitse ammentaa aina siitä ”reissussa en rahoja laske” -mantran toteen viemisestä, vaan nautinnon voikin saada niistä asioista, mihin turhasta säästyneet rahansa käyttää.

Rosita Juurinen

Matkabloggaava läppäriyrittäjä, ”vapausmentori” & piensijoittaja
www.matkaopasvapauteen.com

*Esimerkkilaskelmassa verrattu Forexin ja Thaimaan Superrichin vaihtokursseja

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös