Sijoittaminen

Trump nostaa panoksia ja kauppasota kiihtyy

Yhdysvallat uhkaa Kiinaa uusilla ja entistäkin kovemmilla tuontitulleilla. 

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota on saanut vauhtia. Ensin puhuttiin Yhdysvalloissa alumiinista ja teräksestä ja Kiinassa 3 miljardin vastatoimista.

Yhdysvallat aloitti tämän viikon tiistaina uuden kierroksen. Kiina reagoi heti keskiviikkona Trumpin tuontitulleihin saaden sijoittajat myymään osakkeitaan globaaleilla markkinoilla.

Kiina vastasi Yhdysvaltojen suunnitelmiin tuontitulleista, joilla rajoitettaisiin kauppaa 50 miljardin dollarin edestä. Kiina vastatoimet iskevät Yhdysvaltojen avaintuotteisiin, kuten soijaan, lentokoneisiin, autoihin, naudanlihaan ja kemikaaleihin. Kiinan tullit suunniteltiin koskettamaan Trumpin äänestäjäkuntaa ja Kiinan uudet 25 prosentin tariffit koskettaisivat 106 eri tuotetta, ja ne olisivat suurusluokaltaan Yhdysvaltojen kanssa samaa 50 miljardin kokoluokkaa.

Trumpin mukaan kyse ei kuitenkaan ollut kauppasodasta ja perusteli kantaansa sillä, että kauppasota Kiinan kanssa on jo hävitty.

Myöhään torstaina Trump kuitenkin lisäsi vettä myllyyn uhkaamalla vuorostaan uusilla tuontitulleilla. Trump pyysi torstaina etsimään uusia kohteita 100 miljardin dollarin edestä vastauksena Kiinan keskiviikkona asettamaan 50 miljardin dollarin kokoiseen listaan, Reuters kertoo.

Asiantuntijat kommentoivat, että tältä se kauppasota näyttää ja, että tällaisesta tilanteesta on varoitettu alusta lähtien.

Vaarana on vastatoimien kierre, joka tulee vahingoittamaan lopulta myös amerikkalaisia, eikä Trump pitäisi tällä tavoin pelata nokkapokkaa Yhdysvaltojen taloudella, Reuters kirjoittaa. Uutiset ovat saaneet Yhdysvaltojen osakefutuurit noin yhden prosentin laskuun.

Trumpin mukaan Kiina on pyrkinyt toimillaan jatkuvasti omimaan itselleen yhdysvaltalaista teknologiaa ja amerikkalaisille kuuluvia immateriaalioikeuksia.

Silmä-silmästä -tyylisiä tuontitulliuhkauksia on sadellut viime aikoina siihen tahtiin, että tilanteen eskaloitumisen pelätään johtavan täysimittaiseen kauppasotaan, joka voisi jopa pysäyttää globaalin talouskasvun. Globaalin talouskasvun kautta myös suomalaisyritykset ovat uhattuna.

Kiinan hallinnon kanssa läheisissä väleissä oleva media on reagoinut Yhdysvaltojen uhkauksiin voimakkaasti. Kiinalainen Global Times kirjoittaa, että Kiinan hallitus on valmistellut kansalaisiaan taistoon Washingtonia vastaan. ”Yhä suurempi osa kansasta uskoo, että eeppistä kauppasotaa ei voida välttää”, lehti kirjoittaa. Mikäli kauppasotaa aletaan käymään, on Kiinalla vähintään yhtä monta varasuunnitelmaa kuin Yhdysvalloillakin. Kiina saattaisi myös heikentää omaa valuuttaansa. Kiina on monen raaka-aineen, kuten öljyn isoin maahantuoja ja se laskee, että RMB-valuutan heikentäminen satuttaisi myös Washingtonia, Global Times kirjoittaa.

Mikäli tämä uhittelun kostonkierre jatkuu samaan tahtiin on Kiinalta odotettavissa tänään perjantaina ilmoitus uusista vastatoimista Yhdysvaltoja vastaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös