Oma talous

IS: Junamatka puolet halvemmalla – VR:n suurkuluttaja löysi yllättävän keinon

Työnsä vuoksi Savonlinnan ja Helsingin väliä säännöllisesti matkustavaa Antti-Mikael Toivonen keksi sattumalta keinon huomattavasti halvempiin junamatkoihin.

VR juna veturi junamatka matkailu talous

Kuva: Janne Mikkilä, Lähde: VR Group.

Työnsä vuoksi Savonlinnan ja Helsingin väliä säännöllisesti matkustavaa Antti-Mikael Toivonen keksi sattumalta keinon huomattavasti halvempiin junamatkoihin.

Toivonen huomasi, että saman matkan samoilla junilla pystyy matkustamaan melkein puolta halvemmalla, kun ei osta kerralla lippua koko välille. Aiheesta kertoi Ilta-Sanomat.

Savonlinnan ja Helsingin välinen junalippu kannattaa ostaa siis ensin Savonlinnasta Parikkalaan ja sitten Parikkalasta Helsinkiin. Lippu tulee tällä tavalla halvemmaksi verrattuna siihen, että lipun ostaisi suoraan Savonlinnasta Helsinkiin.

Ilta-Sanomat selvitti, pitääkö Toivosen havainto paikkansa. Esimerkiksi 21. kesäkuuta juhannuksena aikuisen junalippu Savonlinnasta Helsinkiin maksoi VR:n verkkopalvelussa 48 euroa. Kuitenkin saman junamatkan sai vain 27,4 eurolla, jos liput ostettiin erikseen ensin Savonlinnan–Parikkalan -välille kahdeksalla eurolla ja Parikkalan–Helsingin -välille 19,40 eurolla.

Ero junamatkojen hintojen välillä on siis huomattava.

Ilta-Sanomien mukaan syy tällaiseen erikoiseen hintaeroon juontaa juurensa VR:n taannoin käyttöönottamaan ”ohjaavan dynaamisen hinnoittelun” logiikkaan. VR varaa kullekin junalle varataan tietty määrä säästölippuja ja kolmen hintatason peruslippuja. Edullisin hinta nousee sitä mukaa, kun lippuja myydään.

Reiteille, joissa on junan vaihto, järjestelmä ei laske peruslipun ja säästölipun yhdistelmää, Tällöin VR hinnoittelee koko matkan kalleimman lipun mukaan. Järjestelmä ei osaa verrata vaihtoehtoja keskenään ja tarjota niistä edullisempaa.

VR:n logistiikan viestintäpäällikkö Taina Kuitunen kertoo, että VR kehittää parhaillaan uutta myyntijärjestelmää entistä fiksummaksi, jotta tämä toisinaan vaihdollisten yhteyksien hinnoittelussa esiintyvä ongelma poistuisi.

Kommentoi
Ylös
>