Markkinakommentit

Warren Buffett yllätti talouskehityksen ennusteillaan

Ekonomistit varoittelevat jo taantumasta viimeistään vuonna 2020. Maailman tunnetuimman sijoittajan näkemys on erilainen.

Yhdysvaltojen makrotalouden ja osakemarkkinoiden kehitys on ollut viime vuosina häikäisevää. Mikäli jenkkimarkkinoiden nousu jatkuu vielä muutaman kuukauden, tulee siitä toisen maailmansodan jälkeisen ajan pisin härkämarkkina, kertoo VisualCapitalist -sivusto.

Nykyinen nousumarkkina alkoi finanssikriisin aiheuttaman massiivisen kurssiromahduksen jälkeen vuonna 2009. Nousua ovat tukeneet useat seikat. Yhdysvaltojen ja maailmantalous on elpynyt, yritysten tulokset ovat nousseet ja keskuspankit ovat toteuttaneet ennen näkemätöntä kvantitatiivista elvytystä eli arvopapereiden osto-ohjelmaa.

Näistä syistä nousumarkkina on kestänyt Yhdysvalloissa jo huikeat yhdeksän vuotta.

Pitkään jatkuneen nousun, kiristyvän rahapolitiikan ja osakkeiden arvostuskertoimien kohoamisen vuoksi monet asiantuntijat ovat jo alkaneet epäillä nousumarkkinoiden kestävyyttä.

Maailman tunnetuin sijoittaja Warren Buffett ei kuulu synkistelijöihin. Omahan oraakkeli uskoo Yhdysvaltojen taloudella olevan vielä pitkä matka seuraavaan taantumaan.

CNBC-kanavan haastattelussa Buffett arvioi, että Yhdysvaltojen taloudella on vielä nousua jäljellä neljästä viiteen vuotta.

Myös pankkijätti J.P. Morganin toimitusjohtaja Jamie Dimon on haastattelussa Buffettin linjoilla. Liike-elämän ja kuluttajien tunnelmat ovat Dimonin mukaan korkealla.

Sekä Buffett että Dimon suhtautuvat lähivuosien näkymiin optimistisemmin kuin useimmat ekonomistit, jotka ovat varoitelleen mahdollisesta taantumasta jo ensi vuonna.

The National Association for Business Economics -järjestö kertoo uusimmassa katsauksessaan, että kaksi kolmasosaa järjestön ekonomisteista uskovat taantumaan vuonna 2020 ja 18 prosenttia uskoo taantuman iskevän jo ensi vuonna. Ekonomistien huolena ovat erityisesti tuontitullit ja paheneva kauppasota.

Vaikka Buffett uskoo USA:n talouskehitykseen, on hänen näkemyksensä osakemarkkinoista hieman erilainen.

”Päätöksiä osakemarkkinoiden suhteen pitää tehdä riippumatta nykyisistä talouden näkymistä. Osakkeita ei pidä ostaa sen perusteella, mikä on sijoittajan näkemys seuraavan puolen vuoden tai vuoden näkymistä”, Buffett opastaa.

Buffett ei kuitenkaan näe nykyisessä taloustilanteessa sudenkuoppia. Yritysten tunnelmat ovat lähes kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla ja kuluttajaluottamus on korkealla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös