Johdannaiset

DAX-indeksi on tärkeä mittari Euroopan taloudelle

Dax-indeksi on tärkeä mittari Euroopan talouden tilasta

-KAUPALLINEN YHTEISTYÖ-

DAX-indeksi on niin keskeinen osakeindeksi, että siihen kannattaa tutustua.

Osakeindeksi muodostuu joukosta indeksiin sidottuja osakkeita. Kun taloudessa menee hyvin, menee yrityksillä hyvin. Yritysten osakkeiden arvo nousee ja osakkeiden mukana osakeindeksit.

Tämän syy-seuraussuhteen takia osakeindeksit toimivat myös talouden mittareina.

Tutustu Vontobelin tuotteisiin täältä.

Globaalissa markkinataloudessa eri maiden taloudet ovat riippuvaisia toisistaan. Toisaalta osakeindekseihin valikoituu isoja yrityksiä. Isot yritykset harjoittavat kansainvälistä kauppaa, ja globaalit yhteydet johtavat siihen, että eri maiden osakeindeksit liikkuvat osittain samaan suuntaan keskenään.

Suomi on kuitenkin reunamarkkina, joten sijoittajan tai yleisestä talouden tilasta muuten kiinnostuneen on hyvä tuntea muitakin indeksejä kuin Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta seuraava OMXH25-indeksi. Euroopan mittakaavassa aivan keskeinen indeksi on Saksan DAX -indeksi.

DAX-indeksi

DAX-indeksi eli Deutcher Aktien IndeX koostuu Frankfurtin pörssissä kaupankäynnin kohteena olevista 30 suurimmasta ja likvidimmästä saksalaisyrityksestä. Indeksistä löytyy kaksi eri versiota. Näistä käytetympi on osingot sisältävää kokonaistuottoa mittaava ”performance index”.

Saksa on euroalueen suurin talous. Tästä Saksan keskeisestä asemasta Euroopan markkinoilla on se seuraus, että DAX-indeksi on keskeinen mittari paitsi Saksan niin myös Euroopan talouden tilasta.

Koska Saksa on maailman viidenneksi suurin talous ja kyse on vientivetoisen Saksan suurimmista yrityksistä, on DAX-indeksi myös globaalisti merkittävä mittari. On arvioitu, että jopa 75 prosenttia DAX-indeksin yritysten liikevaihdosta tulisi Saksan ulkopuolelta.

On kuitenkin hyvä huomioida, että DAX-indeksin vastine Yhdysvalloissa ei suinkaan ole SP500-indeksi vaan pikemminkin Dow Jones Industrial Average. SP500-indeksin yritykset valitaan suurten yritysten joukosta siten, että kokonaisuus edustaisi Yhdysvaltojen talouden kaikkia eri teollisuudenaloja. DAX-indeksin kohdalla ei tehdä vastaavaa aktiivista valintaa kaikkien talouden osa-alueiden sisällyttämiseksi.

Aktiivisen valinnan puutteesta huolimatta DAX-indeksi sisältää kuitenkin monia toimialoja. Toimialoista edustettuina ovat valmistava teollisuus, pankit, vakuutukset, vaatetus, lääketeollisuus, logistiikka, kemianteollisuus sekä kulutustavarat.

DAX-indeksi sisältää paljon Suomessakin tunnettuja laatubrändejä ja sellaisia yrityksiä kuin BMW, Adidas, Deutsche Bank, Lufthansa, Siemens ja Volkswagen.

DAX-indeksi sijoittajan työkaluna

DAX-indeksi tarjoaa sijoittajalle mahdollisuuden maantieteelliseen hajautukseen. Yhden indeksin kautta sijoittaja pääsee kiinni kertaheitolla joukkoon useilla eri toimialoilla toimivia globaaleja brändejä.

Pitkässä juoksussa DAX-indeksi on ollut myös hyvä sijoitus. Indeksin laskeminen aloitettiin 1988 lukemasta 1000 ja nyt indeksin lukema on yli 12 700. Indeksin arvo on siis kutakuinkin 13-kertaistunut.

DAX-indeksi on treidaajien suosiossa useastakin syystä. Ensinnäkin Euroopan talousmahtia seuraava indeksi antaa mahdollisuuden ottaa näkemystä Euroopan talouden kehityksestä. Toisekseen Saksan talous on vientivetoinen ja vientiyritysten tuloksentekokyky on riippuvainen valuuttakursseista. DAX-indeksi lähteekin tyypillisesti laskuun euron vahvistumisen myötä. Euron heikentyminen taas johtaa DAX-indeksin nousuun.

Treidaajien suosioon on muitakin syitä. DAX-indeksin piirteenä on muita merkittäviä indeksejä korkeampi markkinaheilunta. Markkinaheilunta lisää luontaisesti riskiä, mutta toisaalta heilunta on, ainakin periaatteessa, treidaajan mahdollisuus lisätuottoihin.

Lisäksi DAX-indeksin keskeinen asema ja treidaajien suosio johtaa tilanteeseen, jossa DAX-indeksiin liittyvää tietoa on saatavilla runsaasti niin makrotalouteen kuin tekniseen analyysiinkin liittyen.

DAX-indeksi vivutettuna sijoituskohteena

Mikäli haluat sijoittaa vivutetusti DAX-indeksiin, voit tehdä sen esimerkiksi bull ja bear -sertifikaatteja käyttämällä. Bull-sertifikaatti nousee alla olevan DAX-indeksin noustessa ja laskee sen laskiessa.

Bear-sertifikaatti nousee DAX-indeksin laskiessa ja laskee DAX-indeksin noustessa. Bear-sertifikaatti siis liikkuu vastakkaiseen suuntaan, kuin alla oleva indeksi.

Minifutuuri tai knock-out warrantti soveltuvat puolestaan hieman pidempiaikaiseen näkemyksen ottamiseen.

Mikäli johdannaiset ovat sinulle tuttuja tuotteita ja haluat käydä DAX-indeksillä kauppaa, löydät esimerkiksi Nordnetin alustalta viputuotteet markkina-välilehden alta.

 

DAX-indeksi tarjoaa mahdollisuuden ottaa vivutettua näkemystä Euroopan talouden kehityksestä.

Valitsemalla palveluntarjoajaksi Vontobelin ja kohde-etuudeksi DAX-indeksin pääset tarkastelemaan mitä konkreettisia mahdollisuuksia DAX-indeksi tuo tullessaan.

DAX-indeksi ja mahdollisuus vivutettuun sijoittamiseen.

Huomaathan kuitenkin, että johdannaiset ja niihin liittyvät riskit tulee ymmärtää, ennen kuin niillä alkaa käydä kauppaa. Nordnetin kohdalla tämä osaaminen tulee myös todistaa. Kun ensimmäistä kertaa klikkaat johdannaisen osta-nappulaa aukeaa sinulle monivalintatesti, joka tulee läpäistä ennen kuin kaupankäynnin voi aloittaa.

Tärkeitä oikeudellisia tietoja

Tämä tiedote ei ole rahoitusanalyysi, vaan tuotetta koskeva mainos. Se ei siis täytä rahoitusanalyysin puolueettomuuden varmistavia lakisääteisiä vaatimuksia, eikä kuulu rahoitusanalyysien julkaisua edeltävän kaupankäyntikiellon piiriin.

Saadakseen erityisesti johdannaissopimuksiin tehtyjen sijoitusten rakennetta ja riskejä koskevia yksityiskohtaisia tietoja, tulevien sijoittajien tulisi lukea perusesite, joka on saatavilla yhdessä lopullisten ehtojen sekä perusesitteen liitteiden kanssa sähköisessä muodossa liikkeellelaskijan verkkosivustolta osoitteesta http://certificates.vontobel.com. Tämän lisäksi perusesite, sen liitteet sekä lopulliset ehdot ovat ilmaiseksi saatavilla painetussa muodossa liikkeellelaskijan rekisteröidystä toimipaikasta:

Vontobel Financial Products GmbH,
Bockenheimer Landstrasse 24,
60323 Frankfurt am Main,
Saksa.

Sijoittajien on huomioitava voimassaolevat myyntirajoitukset.

Vontobel-konserniin kuuluvat yhtiöt voivat maksaa summiltaan vaihtelevia suoria tai välillisiä provisioita kolmansille osapuolille (esim. arvopaperivälittäjille) yleisöantiin ja sertifikaattien myyntiin liittyen. Lisätietoja on saatavilla pyynnöstä jälleenmyyntikumppaniltasi.

Tätä tuotemainosta ei saa jäljentää tai jakaa edelleen ilman erityistä lupaa.

2 kommenttia

2 kommenttia

  1. Nimetön

    20.7.2018 at 18:51

    Hyvä kirjoitus. Osaatko sanoa miksi monissa Eurooppa indekseissä Saksan osuus ei ole maista suurin? Esim. ”iShares MSCI Europe UCITS ETF” Saksan osuus vasta kolmanneksi suurin Iso-Britannian ja Ranskan jälkeen.

  2. Dead horse

    27.7.2018 at 07:51

    Kyllä on kuollutta tämän sivuston kommentointi 🙁

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös