Talouden trendit

Taalerin toimitusjohtaja: ”Pankkikeskeisyyden aika on ohi”

Taalerin toimitusjohtaja Juhani Elomaan mielestä finanssialan muutokset siirtävät painopistettä pankeista pääomamarkkinoiden muille toimijoille.

Elomaa puhui aiheesta SuomiAreenan Suuressa Pankkikeskustelussa, jonka olivat järjestäneet MTV ja Kauppalehti.

”Pankkien ongelmaksi voi muodostua nopealiikkeiseen liiketoimintaan huonosti sopivat perinteiset rakenteet. Pankit ovat pysyneet samanlaisina satoja vuosia. Nyt tämä muuttuu. Euroopan pääomamarkkinat amerikkalaistuvat. Yhdysvalloissa pankit hoitavat rahoituksesta 25 prosenttia, kun Euroopassa osuus on 70 prosenttia”, Elomaa sanoo.

Yksi ajankohtaisista muutosajureista on maksupalveludirektiivi PSD2, joka yhdessä digitalisaation kanssa mullistaa pankkikeskeistä järjestelmää ennen kaikkea kuluttajiin liittyen.

Elomaan mukaan tällä on suuri vaikutus kilpailuasetelmaan, koska pankit ovat säädelleet kilpailua muun muassa tilitietojen avulla.

”Nyt tilitiedot on annettava ulkopuolisille tahoille, jos asiakas niin haluaa. Tämä tarkoittaa tuhansille fintech-yhtiöille mahdollisuutta luoda uusia digitaalisia palveluita ja tarjota tilien käyttöön liittyviä uusia innovaatioita.”

Tämä koskee sekä perinteisiä pankkipalveluita että sijoittamista. Yritykset ja kuluttajat hakevat yhä useammin rahoitusta ohi pankkien, kuten Yhdysvalloissa tapahtuu jo nyt.

Myös alustatalous muuttaa asiakaskäyttäytymistä. Elomaan mukaan asiakkaista on tarjolla suuret määrät dataa. Sitä on mahdollista analysoida, mikä antaa mahdollisuuden ymmärtää, mitä asiakkaat todellisuudessa haluavat eri palveluilta.

Lue myös: Alustatalous tarjoaa mahdollisuuden merkittäviin lisätuloihin

”Alustatalous tulee osaksi finanssijärjestelmää. Mikä tahansa toimija, jolla on paljon asiakkaita voi tuoda markkinoille vaihtoehtoja, joissa ovat mukana myös pankkipalvelut. Näin sijoittajan ei tarvitse enää tukeutua pankkien välittämiin palveluihin”, Elomaa sanoo.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös