Indikaattorit

Lunta tupaan – teollisuuden tilaukset laskivat lähes 35 prosenttia

Tilastokeskus ja Tulli julkaisivat tärkeitä talouden makrolukuja.

Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos

teollisuus tilastot tilaukset suhdanteet makrotilastot talous

Tilastokeskus ja Tulli julkaisivat tärkeitä talouden makrolukuja.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2018 toukokuussa 34,7 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Lasku on raju, mutta sitä selittää selittää suurelta osin edellisen vuoden vastaavan jakson tilausten poikkeuksellisen korkea arvo, jonka taustalla oli muutama suuri metalliteollisuuden tilaus.

Kuitenkin tammi-toukokuun aikana tilaukset laskivat 6,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Yritykset saivat toukokuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän paperiteollisuudessa ja kemianteollisuudessa. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset kasvoivat 4,4 prosenttia vuodentakaisesta ja kemianteollisuudessa 4,1 prosenttia.

Metalliteollisuudessa tilaukset laskivat vuodentakaisesta 47,1 prosenttia. Metalliteollisuuden tilausten laskua selittää suurelta osin edellisen vuoden vastaavan jakson tilausten poikkeuksellisen korkea arvo, jolle kohdistuivat muun muassa telakkateollisuuden isot uudet tilaukset.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi toukokuussa 0,9 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2018 toukokuussa 3,5 prosenttia suurempi kuin vuoden 2017 toukokuussa. Tammi-toukokuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 4,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Myös viennistä saatiin tänään tuoreet luvut, kun Tulli julkaisi ulkomaankaupan ennakkotilastot toukokuulta.

Suomen tavaraviennin arvo oli toukokuussa Tullin ennakkotilaston mukaan 5,3 miljardia euroa eli viisi prosenttia pienempi kuin viime vuoden toukokuussa. Tuonti nousi toukokuussa kolme prosenttia ja oli arvoltaan 5,6 miljardia euroa.

Tammi-toukokuun yhteenlaskettu vienti nousi seitsemän prosenttia. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta nousi kuusi prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Kauppatase oli toukokuussa 260 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-toukokuussa kauppataseen alijäämää on kertynyt 785 miljoonaa euroa. Viime vuoden toukokuussa kauppatase oli 205 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja tammi-toukokuun vaje oli tuolloin 990 miljoonaa euroa.

Viennin laskua selittävät suurelta osin edellisen vuoden toukokuuhun sijoittuneet risteilyaluksen ja lentokoneen viennit. Tämän vuoden toukokuulle ei kirjattu isoja alustoimituksia. Muilla toimialoilla viennin laskua tilastoitiin eniten öljyjalosteiden ja kemianteollisuuden tuotteisiin. Myös lääketieteellisten kojeiden ja laitteiden, elintarviketeollisuuden tuotteiden sekä turkisnahkojen vienti väheni toukokuussa. Metallien, metsäteollisuuden tuotteiden ja henkilöautojen vienti puolestaan piristyi.

Ekonomistit kommentoivat makrolukuja Twitterissä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös