Asunnot ja kiinteistöt

Vanhojen asuntojen asuntokauppa hiipui kesäkuussa

asuntokaupat vanhat kohteet asuntomarkkinat asunnot

Kuva: Huoneistokeskus.

Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin Suomessa kesäkuussa kahdeksan prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa, kertoo Huoneistokeskus.

Työpäiväkorjattuna vastaava luku on kuitenkin -4 prosenttia, koska kesäkuussa oli yksi työpäivä vähemmän kuin vuosi sitten, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Helsingissä vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat kesäkuussa 18 prosenttia, Vantaalla 20 prosenttia, Turussa 19 prosenttia, Joensuussa 6 prosenttia, Vaasassa 27 prosenttia, Porissa 1 prosenttia ja Kouvolassa 18 prosenttia verrattuna vuoden 2017 kesäkuuhun. Sen sijaan vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat kesäkuussa Espoossa 3 prosenttia, Tampereella 2 prosenttia, Kuopiossa 6 prosenttia, Lappeenrannassa 38 prosenttia ja Lahdessa 6 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Huoneistokeskuksen mukaan kuluvan vuoden tammi-kesäkuun aikana vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti yhteensä 3 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna. Kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa koko maassa tehtiin yhteensä yli 28 700 vanhojen asuntojen kauppaa.

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat ovat nousseet vuoden 2018 ensimmäisen puoliskon aikana valtakunnallisesti 4 prosenttia verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna.

Vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat tammi-kesäkuussa Helsingissä 9 prosenttia, Espoossa 1 prosenttia, Vantaalla 5 prosenttia, Tampereella 4 prosenttia, Turussa 7 prosenttia, Joensuussa 5 prosenttia, Lappeenrannassa ja Porissa 1 prosenttia sekä Lahdessa 4 prosenttia. Vanhojen kaksioiden neliöhinnat ovat laskeneet tammi-kesäkuussa mm. Vaasassa (-1 %) ja Kouvolassa (-16 %).

Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja epäilee, että kaksioiden hinnat saattavat olla saavuttaneet jo lakipisteensä.

”Pääkaupunkiseudulla vanhojen kaksioiden kauppoja on tehty tänä vuonna tammi-kesäkuussa 5 % vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Vanhojen kaksioiden neliöhinnat ovat samalla ajanjaksolla kuitenkin nousseet 8 % ja myyntiajat pidentyneet 5 %. Tämä voi indikoida, että kaksioiden hinnat ovat saavuttaneet pisteen, jolloin kysyntä laskee tai sitten tarjontaa ei vain ole riittävästi”, Purhonen kertoo.

Vertailtaessa kaikkien vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiaikoja, ovat myyntiajat pysytelleet vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana pääkaupunkiseudulla lähes viime vuoden lukemissa, kun muualla Suomessa vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat pidentyneet kolme prosenttia.

Tammi-kesäkuussa 2018 vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiaika oli pääkaupunkiseudulla keskimäärin 58 vuorokautta ja muualla Suomessa keskimäärin 84 vuorokautta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös