Makrotalous

Suvantovaihe kauppasodassa – Juncker ja Trump sopivat kauppakiistojaan

euro dollari valuuttakurssi valuutat valuuttamarkkinat

EU-komission johtaja Jean-Claude Juncker ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sopivat keskiviikkoisessa tapaamisessaan, etteivät he langeta toisilleen uusia tariffeja.

Johtajat tapasivat Washingtonissa Valkoisessa talossa. Kauppasodassa nähtiin vihdoin hieman valoa tunnelin päässä, kun EU ja USA aikovat jatkaa neuvottelujaan kauppaesteiden poistamiseksi. Myös terästä ja alumiinia koskevat tuontitullit arvioidaan uudelleen.

“Työskentelemme yhdessä kauppaesteiden poistamiseksi ja palveluiden, kemikaalien, lääkkeiden ja soijapapujen kaupan lisäämiseksi. Euroopan unioni alkaa lähes välittömästi ostaa meiltä paljon soijapapuja – kyseessä on valtava markkina – ostaa paljon soijapapuja viljelijöiltämme Keskilännessä. Joten kiitän sinua tästä, Jean-Claude”, Trump kommentoi Valkoisen talon julkaiseman tiedotteen mukaan.

Neuvotteluissa sovittiin, että EU laskee Yhdysvaltain teollisuutta koskevia tariffeja. Lisäksi EU lupasi tuoda jatkossa entistä enemmän soijapapuja ja nesteytettyä maakaasua Yhdysvalloista. Yhdysvallat puolestaan lupaa harkita uudelleen kaavailemiaan teräs- ja alumiinitulleja.

Trump ja Juncker sopi myös, että osapuolet yrittävät päästä eroon kaikista tariffeista ja kaupanesteistä. Junckerin mukaan osapuolet pidättäytyvät uusista tariffeista niin pitkään, kun kauppaneuvottelut jatkuvat.

Trump esitti ajatuksen kaikkien tariffien poistamisesta myös twiitissään ennen tapaamista.

Sopimuksesta huolimatta valuuttamarkkinoilla reaktiot olivat maltillisia. Euro vahvistui suhteessa dollariin 0,44 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös