Kasvuosakkeet

Inderesin Rautanen: Nokia petti tulosodotukset, ei muuta ”isoa kuvaa”

Nokian huhti-kesäkuun tulos oli odotettua heikompi. Sijoittajat eivät silti tuloksesta säikähtäneet.

Yhtiön liikevoitto oli toisella kvartaalilla 334 miljoonaa euroa, kun analyytikoiden konsensusennuste oli 373 miljoonaa. Liikevaihto ylsi tosin 5318 miljoonaan euroon, kun konsensusodotus oli 5147 miljoonaa.

Vuosi sitten toisella kvartaalilla Nokia teki 574 miljoonan euron liikevoiton.

Nokia toistaa koko vuoden 2018 Nokian konsernitason ohjeistuksensa ja on edelleen aikataulussa koko vuoden 2018 aikana tavoittelemiensa 1,2 miljardin euron jatkuvien vuotuisten kustannussäästöjen saavuttamisessa.

Nokia näkee verkkoliiketoimintansa markkinaolosuhteiden paranevan vuoden 2018 toisella puoliskolla, erityisesti vuoden viimeisellä neljänneksellä Pohjois-Amerikassa.

Nokia näkee edelleen mahdollisuuksia kasvattaa menestyksekästä lisensointiliiketoimintaansa, joka on osa Nokia Technologies -liiketoimintaa, ja arvioi sen jatkuvan liikevaihdon kasvavan noin 10 prosentin vuotuista kasvuvauhtia kolmivuotisen, vuoden 2020 loppuun asti ulottuvan kauden aikana.

”Merkittäviä onnistumisia” 5G-markkinoilla

Markkinoiden mielenkiinto kohdistuu yhä enemmän 5G:n käyttöönoton edistymiseen.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoo tulosraportissa, että Nokian näkemys 5G:n käyttöönoton nopeutumisesta ei ole muuttunut, ja yhtiö uskoo edelleen, että Nokia on hyvässä asemassa tulevaa teknologiasykliä varten kattavan tuote- ja palveluvalikoiman vahvuuden ansiosta.

”Olemme saaneet erittäin hyvin sopimuksia ja saavuttaneet merkityksellisiä onnistumisia viime aikoina Yhdysvaltain ja Kiinan keskeisillä 5G:n varhaisilla markkinoilla. Ylivertaisen suurikapasiteettisen AirScale-tuotteemme asennuskanta kasvaa nopeasti. Tuotteen avulla asiakkaat voivat nopeasti siirtyä 5G:hen ilman laitevaihdoksia.”

Nokia-analyytikon mukaan pahin skenaario ei toteutunut

Inderesin toimitusjohtaja ja Nokia-analyytikko Mikael Rautanen pitää Nokian huhti-kesäkuun tulosjulkistusta pettymyksenä.

”Nokian aamulla julkaisema tulos oli pettymys, mutta yhtiö piti heikosta tuloksesta huolimatta ennallaan näkemyksensä selvästä parannuksesta vuoden toisella puoliskolla”, Rautanen toteaa.

Tulosraportti ei todennäköisesti muuta isoa kuvaa Nokiassa, Rautanen toteaa. Analyytikon mukaan yhtiön tulos lähtee tästä eteenpäin paranemaan selvästi syklin taittuessa, mutta rima onnistumiselle loppuvuonna on nyt entistä korkeammalla verkkoyksikön todella heikon alkuvuoden jälkeen.

”Osakkeen kannalta pahin skenaario ei kuitenkaan toteutunut, koska näkymät pidettiin ennallaan.”

Nokian ohjeistus lähiajan näkemyksistä saa Rautaselta kiitosta.

”Hyvä puoli ohjeistuksessa on se, että markkinaodotukset olivat jo valmiiksi ohjeistushaarukoiden alarajalla, joten merkittäviä ennustemuutoksia alaspäin ei ole odotettavissa.”

Rautasen mukaan Nokian verkkoliiketoiminnan ei-ifrs liikevoittoprosentti on ensimmäisen puoliskon jälkeen 1,2 prosenttia ja ohjeistus lupaa verkkoyksikölle koko vuodelta 6-9 prosentin liikevoittoa. Siten yhtiön on pakko tehdä toisella puoliskolla äärimmäisen vahva tulos, jotta ohjeistukseen päästään, Rautanen tuumaa.

”Kokonaisuutena raportti ei tuonut odottamaamme helpotusta näkymiin, vaan jännitys yhtiön onnistumisesta kasvaa”, Rautanen kiteyttää.

Tulospettymys ei säikäyttänyt markkinoita, sillä Nokian osakekurssi oli Helsingin pörssissä vain 0,12 prosenttia laskussa noin klo 10.00 aamupäivällä. Sijoittajien mielenkiinto kohdistunee tällä hetkellä Nokian 5G-strategian edistymiseen toteutuneen tuloksen sijaan.

Kommentoi
Ylös
>