Talouden trendit

Kunnat ovat liian pieniä – Suomi tarvitsee pakkoliitoksia

Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtajan mielestä Suomen kunnat ovat liian pieniä selviämään niille asetetuista velvoitteista.

Kuva: Markus Tuominen

Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtajan mielestä Suomen kunnat ovat liian pieniä selviämään niille asetetuista velvoitteista.

Suuri osa Suomen 311 kunnasta ovat liian pieniä järjestääkseen kustannustehokkaasti lain velvoittamia sote-palveluita, väittää Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen artikkelissaan.

Kiesiläinen muistuttaa, että asiantuntijoiden mukaan sote-palveluita järjestävän alueen tulisi kattaa vähintään 50 000-100 000 asukkaan väestöpohja, jotta toiminta voisi olla kustannustehokasta. Useimmissa muissa EU-maissa on päädytty selvästi tätä suurempiin yli puolen miljoonan asukkaan järjestämisalueisiin.

Toiminnanjohtajan mukaan sama ongelma koskee myös muita kuntien tuottamia palveluita.

”Muut kuntien tuottamat palvelut kuten opetus ja varhaiskasvatus eivät edellytä yhtä suurta väestöpohjaa kuin sote-palvelut, mutta osa kunnista on liian pieniä itse tuottamaan niitäkään.”

Kiesiläinen ottaa esimerkin pienestä Puolangan kunnasta, joka ei kokonsa vuoksi pysty hoitamaan velvoitteitaan.

”2700 asukkaan Puolangan kunta, jossa syntyi viime vuonna kahdeksan lasta, ei ole järkevä yksikkö varhaiskasvatuspalveluiden tuottamiseen tai järjestämiseen. Useammassa kuin joka toisessa kunnassa syntyi viime vuonna alle 50 lasta”, Kiesiläinen toteaa.

Suomessa on yksinkertaisesti liian monta liian pientä kuntaa, toiminnanjohtaja toteaa. Hänen mukaansa ratkaisu ei ole tehtävien siirtäminen pois kunnilta, vaan isommat kunnat. Suomessa pitäisi toteuttaa kuntauudistus, jolla kuntien lukumäärä pudotetaan nykyisestä 311 kunnasta alle sataan.

Kiesiläisen mielestä Suomen pitäisi ottaa esimerkkiä Virosta, jossa toteutettiin viime vuonna laaja kuntauudistus. Uudistuksessa asetettiin kunnan väestöpohjalle alarajaksi 5000 asukasta. Viron kuntien lukumäärä putosi 213:sta kunnasta nykyiseen 79:een, ja samalla myös tarvittavien kunnanvaltuutettujen määrä putosi yhteen kolmasosaan aiemmasta.

Myös Ruotsi ja Tanska ovat Kiesiläisen mukaan järkevöittäneet kuntarakenteitaan.

”Tanska toteutti merkittävän kuntauudistuksen 2007, jolloin kuntien lukumäärä laski alle sataan. Ruotsissa isot uudistukset tehtiin jo 1970-luvulla, jolloin kuntien lukumäärää supistettiin alle kolmeensataan, mikä on lähes 10 miljoonan väkilukuun suhteutettuna mielekäs määrä.”

1 kommentti
 • Bernstein sanoo:

  Asiassa on kaksi ja vain kaksi puolta:

  1. Jos kuntia yhdistellään, iso osa kuntabyrokraateista jää työttömäksi. Seuraavissa vaaleissa he eivät äänestä enää Keskustaa vaan V-vasemmistoa, joka lupaa kunta-yt:n uhreille joko näennäisen työpaikan tai ansiosidonnaista.
  Hallituksen ei siis kannata tehdä poliittista itsaria, ellei yhdistämisellä ole kannatusta myös oppositiossa. Vaalit ovat jälleen kerran liian lähellä, jotta olisi.

  2. Kaikkia ”lain vaatimia” sos-palveluja on mahdotonta järjestää isommissakaan kunnissa, pikkukylistä puhumattakaan. Kyse on tasapainoilusta eli siitä, kuinka paljon lain vaatimuksista uskalletaan tinkiä ennenkuin valtakunnansyyttäjä pillastuu tai kuinka paljon kuntaveroa voidaan korottaa jotta kuntaan jäisi yhtään veronmaksajaa.

  Kolmatta puolta asiassa ei ole. Sellaiset tekijät kuin ”kustannustehokkuus” tai ”palvelujen turvaaminen” ovat pelkkä sanahelinää eli poliittista retoriikkaa pahimmillaan.

  Mutta miten olisi malli, jossa Suomi jaetaan viiteen kuntaan tai oikeammin itsehallintoalueeseen ja jokainen alue voi suvereenisti päättää kaikesta muusta paitsi maanpuolustuksesta, kunhan nyt alkeellisia ihmisoikeuksia kunnioitetaan? Tämä malli saisi epäilemättä yli 50% äänistä – jos nimittäin kansalta uskallettaisiin kysyä asioista, joista he ovat todella kiinnostuneita ja joihin he haluaisivat vaikuttaa, jonkun loputtoman Sote-veivaamisen ja Kiky-teatterin sijasta.

 • Ylös
  >