Sijoitusstrategiat

Oksaharju IS:lle: Passiivinen indeksirahasto on oikea kohde 1000 euron rahasummalle

Passiivinen indeksirahasto on suoria osakesijoituksia ja perinteisiä aktiivisesti hoidettuja sijoitusrahastoja parempi vaihtoehto pienelle sijoituspotille, neuvoo osakestrategi Jukka Oksaharju.

Taloussanomat kysyi tunnetuilta sijoittajilta, miten 1000 euron rahasumma kannattaisi sijoittaa. Yksi haastatelluista, sijoituskirjailija ja Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kertoo, että 1000 euroa on aika pieni summa sijoitettavaksi suoraan osakkeisiin.

Oksaharjun mielestä 1000 euroa kannattaisi hajauttaa viiteen 200 euron siivuun. Nämä siivut hän puolestaan neuvoisi sijoittamaan kolmen kuukauden välein passiiviseen indeksirahastoon.

Passiivisen indeksirahaston etuna on tietenkin sen alhaiset kustannukset. Oksaharjun mielestä suoriin osakesijoituksiin kannattaa siirtyä vasta, kun on kykyä ja aikaa perehtyä yksittäisiin yrityksiin.

Passiivinen indeksirahasto on myös aktiiviseen salkunhoitoon perustuvia perinteisiä sijoitusrahastoja parempi vaihtoehto, Oksaharju tuumaa. Kustannukset ovat passiivisissa rahastoissa yksinkertaisesti selvästi alhaisemmat. Jos aktiivisen sijoitusrahaston kulut voivat olla jopa kaksi prosenttia, hyppää passiivisissa ihdeksirahastoissa ”pilkku yhden pykälän vasemmalle”, Oksaharju kertoo.

Indeksirahasto on siis sijoitusrahasto, joka sijoittaa rahansa vertailuindeksin mukaiseen osakekoriin. Tällainen passiivinen indeksirahasto ei ota näkemystä osakevalintoihin, vaan osakkeita ostetaan rahastoon samalla painolla kuin ne ovat indeksissä.  Indeksirahasto muuttaa tarvittaessa painotuksia indeksin koostumusta vastaavaksi.

Indeksisijoittamisella ei tietenkään markkinoiden keskimääräistä osaketuottoa lyödä, koska indeksirahasto seuraa koko indeksin tuottoa.

Passiivisen indeksirahaston passiivisuus tarkoittaa rahaston yhteydessä siis sitä, ettei rahaston taustalla ole lainkaan aktiivista salkunhoitoa. Rahasto sijoittaa varansa pääasiassa osakkeisiin ja muihin jälkimarkkinakelpoisiin osakepohjaisiin arvopapereihin. Rahasto saattaa käyttää myös johdannaisinstrumentteja osana sijoituspolitiikkaansa.

Toisin kuin pörssinoteeratut indeksiosuusrahastot eli ETF:t, ei indeksirahastoilla käydä kauppaa pörssissä. Indeksirahastoon sijoitettaessa, ostetaan rahasto-osuuksia samaan tapaan kuin perinteistenkin sijoitusrahastojen tapauksessa. Indeksirahastoa merkitään samalla tavalla kuin aktiivisesti hallinnoitua osakerahastoa suoraan rahastoyhtiöltä.

Esimerkiksi Nordnetin Superrahasto on kuluton rahasto, joka pyrkii vain jäljittelemään OMXH25-indeksin, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä mahdollisimman tarkasti. Rahastossa ole merkintä- tai lunastuspalkkioita, eikä vuosittaisia hallinnointipalkkioita.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi
Ylös
>