Asunnot ja kiinteistöt

Vuokraturvan Metsola: ”Uusien asuntojen ylituotanto on todellinen riski”

Asuntotuotanto on Suomessa ylikuumentunut ja asuntotuotannon hidastuminen saattaa aiheuttaa ongelmia Suomen talouskasvulle, väittää Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Metsolan mukaan hidastuva asuntorakentaminen ei välttämättä silti tipu tässä vaiheessa normaalitason alle. Koska rakentamisen voimakkaasti kuumentunut tilanne on nostanut rakentamisen merkityksen hyvin keskeiseksi nykyiselle talouskasvulle, jo normaalitilanteeseen palaaminen voi muodostaa uhan talouskasvun ja jopa nousukauden jatkumiselle, Metsola toteaa Vuokraturvan markkinakatsauksessa.

”Varsinkin kun huomioidaan aloitusmäärien laskun vaikutukset rakentajien lisäksi myös alihankkijoilla, logistiikassa ja rakennustarvikkeiden tuotantoketjussa. Vaikka rakentaminen painottuu kasvukeskuksiin, buumin työllistävä vaikutus on koskettanut välillisesti laajoja alueita Suomessa”, Metsola perustelee.

Metsolan mukaan mahdollinen asuntotuotannon jarrutuksesta seuraava talouskasvun laantuminen puolestaan hillitsisi asuntokauppaa ja rakentamista vain lisää, jolloin saattaa syntyä itseään ruokkiva kehä.

”Lisäksi oman asuntovarallisuuden arvon kehityssuunnalla on vaikutusta suomalaisten muuhun kulutuskäyttäytymiseen, mikä voi voimistaa talouskasvun laantumista.”

Metsola ottaa esimerkin Ruotsin asuntomarkkinoilta.

”Tilanne Ruotsissa syksyllä 2017 osoitti, että asuntojen hinnat voivat kääntyä tuntuvaan laskuun talouskasvusta, hyvästä tai jopa erinomaisesta työllisyystilanteesta, äärimmäisen matalasta korkotasosta, kohtalaisen löysästä luotonannosta ja selkeästä asuntopulasta huolimatta. Mikään näistä tekijöistä – tai edes ne kaikki yhdessä – ei siis automaattisesti takaa turvaa asuntojen hintojen korjausliikkeeltä.”

Metsolan mukaan asuntojen hintoja voimakkaasti nostavia tekijöitä on ollut sekä Suomessa että Ruotsissa niin paljon ja niin pitkään, että kasvukeskusten asuntojen hinnat ovat nousseet tasolle, jota harva olisi voinut 10 vuotta sitten ennustaa. Siitä ei kuitenkaan pidä kuitenkaan tehdä virhepäätelmää, että loputon nousu tai minkä tahansa tason ylittäminen jatkossa ilman laskusykliä olisi mahdollista.

”Ruotsi antoi syksyllä tästä varoituksen, joka Suomessa tarkasti huomattiin ja uutisointiin. Tämän vuoden tietty varovaisuus ja laantuva kehitys Suomen asuntokaupassa on ollut pitkälti seurausta tästä”, Metsola toteaa.

1 kommentti
  • Bernstein sanoo:

    Vaikka jutussa ei suoraan puhuta vuokra-asunnoista, ylituotanto toki saattaa alentaa välillisesti myös niistä saatavaa tuottoa.

    Mikä kuitenkin on riski vuokranantajalle, on toisaalta ilouutinen vuokralla asuvalle. Näin ainakin Hesarin mukaan, jossa jälleen kerran kauhistellaan sitä, miten indeksin ylittävä vuokrankorotus on tulonsiirto nälkäkuoleman partaalla olevalta pienituloiselta ahneelle vuokranantaja-kapitalistille.

    Jos vuokrankorotukset kielletään, vuokralla asuminen tietenkin vaikeutuu entisestään koska kämpät myydään ja muutetaan omistusasunnoiksi. Vuokra-asuntojen ylitarjonta(johon en kyllä usko) tietenkin poistaisi Hesarin huolen ilman sääntelyä eli puhtaalla markkinamekanismilla.

  • Ylös
    >