Sijoitusuutiset

Piensijoittajien usko Nokian tuloskasvuun on koetuksella

Suomalaiset piensijoittajat kevensivät osakepainoa heinäkuussa. Yli puolet nettomyynneistä selittyy Nokian suosion laskulla.

Myös lähelle kurssiennätystään nousseesta Koneesta kotiutettiin voittoja, kertoo Nordnet tiedotteessaan.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea ja Pohjola) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto laski heinäkuussa 50,7 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Myös Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto putosi 12,8 prosenttia vuodentakaisesta heinäkuusta. Online-välittäjien kauppamäärät kutistuivat edelliskuusta euroissa mitattuna 27,3 prosenttia. Koko pörssin osalta kauppamäärät hiipuivat euroissa 2,1 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät laskivat 7,1 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 13,0 prosenttia viime vuoden heinäkuuta vähemmän. Koko pörssin kappalemääräinen kauppamäärä piristyi viime kuusta 16,1 prosenttia. Yksityissijoittajilla kappalemääräisen kaupankäyntitahdin osalta koettiin vilkastumista kesäkuusta 15,6 prosenttia.

Heinäkuussa nähtiin 61 miljoonan euron nettomyynnit

”Kuluvan vuoden alkupuoliskolla suomalaiset piensijoittajat nettomyivät osakkeita kuukausitasolla tarkasteltuna vain toukokuussa. Muutoin koko alkuvuotta on leimannut erittäin positiivinen ostovire”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan vastikään alkanut vuoden jälkipuolisko kuitenkin käynnistyi heinäkuussa mollivoittoisissa markkinatunnelmissa piristyen kuitenkin loppukuuta kohti. Piensijoittajat eivät päättyneen kuukauden aikana tankanneet suuressa kuvassa tuntuvia määriä lisää yhdenkään Helsingin pörssin yhtiön osakkeita.

”Yhtiön omaan kokoluokkaan nähden ainoastaan luisuun lähteneen Finnairin osakkeen osto- ja vaihtomäärien voidaan kuvailla olevan huomattavia”, Tuppurainen toteaa.

Kesälomakaudella ilmenevä osakemyyntihalukkuus selittynee sijoittajien käteisen tarpeen sesonkiluontoisella kasvulla. Suomen ja maailmantalouden positiivinen vire yhdistettynä edelleen vaatimattomiin talletuskorkoihin palauttanee suomalaisten piensijoittajien osakekaupankäynnin jo elokuun aikana ostomoodille, arvelee Tuppurainen.

Tuloskatsaukset johtivat osakemyyntiaaltoon

Tuppuraisen mukaan yleisesti Helsingin pörssin meneillään olevaa tuloskautta on kommentoitu vaatimattomaksi erityisesti tuloskehityksen osalta.

”Heinäkuun aikana suomalaiset piensijoittajat tyhjensivät salkuistaan varsinkin Nokiaa vaisun tulosraportin jälkeen. Monen usko Nokian tulostrendin kohenemiseen horjuu yritysjohdon jatkuvista vakuutteluista huolimatta. Nokian ohella myös lähelle kaikkien aikojen korkeinta kurssinoteeraustaan kohonnutta Konetta laitettiin ahkerasti myyntiin. Kone-myynnit ovat käytännössä voittojen kotiutuksia, koska juuri kukaan ei ole voinut hankkia Kone-omistustaan nykyhintatasoa korkeammalla kurssitasolla.”

Lisäksi puolivuosituloksistaan piristymisen kokeneiden Orionin ja Nordean osakkeita myytiin suuria määriä. Nordnetin maajohtajan mukaan kumpikin yhtiö oli alkuvuoden aikana suomalaisten piensijoittajien ostosuosiossa, joten tältäkin osin kyse on pitkälti pikavoittojen varmistamisesta.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös