Makrotalous

Sijoitusmarkkinat odottavat taantumaa – tässä syyt

Maailmantalous porskuttaa vankassa noususuhdanteessa. Markkinat näyttävät kuitenkin odottavan jo taantumaa. Sijoitusjohtaja kertoo miksi.

Markkinoilla on merkkejä varautumisesta tulevaan taantumaan. Tämä näkyy esimerkiksi Yhdysvaltojen tuottokäyrän selvänä loiventumisena. Tuottokäyrä mittaa pitkien ja lyhyiden velkakirjojen korkoeroa.

Tuottokäyrän loiventuminen ei ole kuitenkaan ainoa varoittava signaali.

Viimeisten kolmen kuukauden aikana Yhdysvaltojen ja Saksan velkakirjojen korkotuotot ovat laskeneet keskimäärin 30 korkopistettä (eli 0,3 prosenttiyksikköä), toteaa varainhoitojätti BlackRockin globaalista allokaatiosta vastaava johtaja Russ Koesterich blogissaan.

Myös metallien hinnat ovat romahtaneet ja defensiiviset toimialat, kuten terveyssektori ja kulutustavarat, ovat tuottaneet paremmin kuin sykliset toimialat.

Yhdysvaltojen talousaktiviteetti näyttää olevan kuitenkin toistaiseksi tukevalla pohjalla. Toisen vuosineljänneksen bruttokansantuotteen kasvu oli kovinta sitten vuoden 2014, kulutuskysyntä kasvaa ja teollisuustuotanto on toipumassa vuosien 2015 – 2016 taantumasta, Koesterich toteaa. Myös eteenpäin katsovat indikaattorit näyttävät lupaavilta. Yritysten luottamus on korkealla ja veroalennukset sekä elvyttävä finanssipolitiikka tulevat johtamaan vahvaan toiseen vuosineljännekseen.

Reaalitaloudella siis menee Yhdysvalloissa hyvin. Miksi siis sijoittajat käyttäytyvät, kuin edessä olisi romahdus syvyyksiin?

Koesterich luettelee kolme syytä sijoittajien huoliin.

Maailmantalouden heikkous Yhdysvaltojen ulkopuolella

Suurimmissa vaikeuksissa ovat tällä hetkellä Turkki ja Argentiina. Koesterichin mielestä en eivät ole kuitenkaan ainoita talouden ongelmapesäkkeitä. Myös Euroopassa ja Kiinassa kasvu on hidastumassa. G8-maiden kasvuennusteet olivat huipussaan viime maaliskuussa, mutta ovat laskeneet sen jälkeen.

Odotukset eivät ole täyttyneet

Vaikka kasvu on ollut vahvaa Yhdysvalloissa, eivät kasvuluvut silti ole yltäneet aggressiivisiin odotuksiin. Talouden yllätysindeksit (economic surpise indexes), jotka mittaavat toteutuneiden talouslukujen ja odotusten eroa, ovat laskeneet Yhdysvalloissa ja ovat negatiivisia muualla maailmassa.

Varoitusvalot vilkkuvat

Yhdysvaltojen tuontitullit ovat varoitusvalo talouskehitykselle. Vaikka välittömät vaikutukset talouteen ovat olleet vielä vähäisiä, ei kukaan tiedä kuinka pitkälle kauppasodassa vielä mennään ja miten se tulee vaikuttamaan talouskehitykseen, Koesterich toteaa. Erityisesti tulleilla saattaa olla negatiivinen vaikutus investointeihin.

Myös Yhdysvaltojen sisämarkkinoilla saattaa olla edessä haasteita. Talonrakentaminen ja tuotanto saattavat olla nyt huipussaan, Koesterich arvelee. Uusien tilausten määrä oli huipussaan viime jouluna.

Koesterich pelkää, että seuraavien 6 -12 kuukauden aikana Yhdysvallat saattaa ajautua taantumaan. Vaikka varoitussignaalit ovat vielä heikkoja, on Koesterichin mielestä järkevää olla varuillaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös