Makrotalous

Suomi jää hyvinvoinnissa jälkeen muista pohjoismaista – haasteita muuttaa vauraus hyvinvoinniksi

Ne maat, jotka keskittyivät parantamaan kansalaistensa hyvinvointia, ovat myös toipuneet parhaiten vuonna 2008 alkaneesta talouskriisistä, väittää Boston Consulting Groupin tutkimus.

Kansalaistensa hyvinvointia lisäävät maat saavuttavat myös voimakkaampaa talouskasvua. Hyvinvointiin panostaminen on myös auttanut maita palautumaan nopeammin vuoden 2008 finanssikriisistä. Tiedot käyvät ilmi The Boston Consulting Groupin (BCG) laajan kansainvälisen The Sustainable Economic Developement Assessment (SEDA) -raportista, joka tarkasteli 152:ta maata 10 vuoden ajalta.

”Tulokset haastavat sitä perinteistä ajattelua, jonka mukaan maiden on tehtävä kompromisseja talouskasvua vauhdittavien päätösten ja kansalaisten hyvinvointia edistävien päätösten välillä. Maiden on vastustettava kiusausta tavoitella talouskasvua kansalaisten hyvinvoinnin kustannuksella, jopa talouskriisin keskellä”, sanoo BCG:n osakas Tuomas Rinne.

Raportissa arvioidaan kansakuntien hyvinvointia kymmenen eri sosioekonomisen kehityksen ulottuvuuden kautta, joita ovat esimerkiksi tulotaso, terveys, koulutus ja infrastruktuuri. Tiedot ovat peräisin esimerkiksi Maailmanpankilta, Kansainväliseltä valuuttarahastolta, Maailman terveysjärjestöltä ja OECD:ltä.

SEDA-raportin kärkipaikan saavutti Norja, jota seurasivat Sveitsi ja Islanti. Ylimmässä neljänneksessä eurooppalaisia maita oli 71 prosenttia. Kärkikymmenikköön Euroopan ulkopuolelta ylsi ainoastaan Singapore.

Suomi sijoittuu raportissa maailmanlaajuisesti sijalle kahdeksan, kun se vuonna 2009 oli neljäntenä. Kymmenen vuoden aikana Suomi on ottanut eniten takapakkia talouden vakaudessa. Eniten kehitystä on puolestaan tapahtunut kansalaisyhteiskunnan ja tasa-arvon kehityksessä. Lisäksi Suomi on alle maailman keskitasoa siinä, miten vauraus kyetään muuttamaan kansalaisten hyvinvoinniksi.

Pohjoismaiden listalla Suomi on viimeisenä. Skandinaavisiin naapureihin verrattaessa Suomi on jäämässä jälkeen useammalla alueella, muun muassa tulotasossa ja työllisyydessä.

”Huolimatta viimeaikaisista hyvistä uutisista työllisyysrintamalla olemme edelleen jonkin verran jäljessä pohjoismaista työllisyystasoa. Vaikka Suomi sijoittuu edelleen raportin kärkikymmenikköön, kehityksemme on valitettavasti ollut hitainta niiden maiden joukossa, jotka olivat samalla lähtötasolla kymmenen vuotta sitten”, Rinne sanoo.

Koko maailman absoluuttinen hyvinvointi on raportin mukaan lisääntynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana. Eniten asemiaan ovat nostaneet Vietnam ja Kiina. Molempien voimakas nousu selittyy raportin mukaan panostuksilla muun muassa opetukseen ja infrastruktuuriin. Eniten osakkeitaan on laskenut Venezuela.

Raportin mukaan maissa, joissa on jo korkea hyvinvointi, kokonaisvaltaista hyvinvointia syntyy eniten investoimalla koulutukseen ja työllisyyteen. Alhaisemman hyvinvoinnin maissa olisi tärkeintä panostaa ensisijaisesti terveyteen ja koulutukseen, mutta myös hyvään hallintoon ja infrastruktuuriin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös