Makrotalous

Kansanedustaja: Vuosittain 100 miljoonan euron tulonsiirto kuluttajilta apteekkareille

Apteekkimarkkinat ovat jatkossakin laillinen kartelli, jossa kaikilla on sama hinta ja alalle tulo on estetty, toteaa kansanedustaja Antero Vartia eduskunnassa pitämässään puheessa.

Eduskunta kävi keskiviikkona lähetekeskustelun hallituksen esityksestä lääkelain muuttamiseksi. Hallitus haluaa laajentaa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean mahdollisuuksia uusien apteekkien perustamiseen siten, että apteekkien määrää voitaisiin selvästi lisätä.

Jatkossa apteekin perustamiseen vaikuttaisi nykyistä laajemmin apteekkipalveluiden tarve lääkkeiden saatavuuden turvaamisen lisäksi. Lisäksi Fimea voisi päättää apteekin perustamisesta sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksikön yhteyteen. Lakimuutoksen on myös muun muassa tarkoitus nopeuttaa apteekkien omistajanvaihdoksia.

Lain olisi tarkoitus tulla voimaan jo 1. lokakuuta tänä vuonna.

Vihreiden kansanedustajan, Antero Vartian mielestä hallituksen esitys lääkelaista on vastaus siihen julkiseen paineeseen, jossa apteekkimarkkinoita on vaadittu korjattaviksi. Näillä muutoksilla ei ongelmaa kuitenkaan Vartian mielestä korjata, Vartia toteaa 5.9. eduskunnassa pitämässään puheessa

Vartian mukaan apteekkiliiketoiminnassa alalletulon esteet ovat johtaneet alueellisiin monopoleihin, jollaista ei hyväksyttäisi millään muulla toimialalla, sillä se ei ole kuluttajien edun mukainen. Jostain syystä elinkeinoelämän perusperiaatteet eivät päde apteekkimarkkinoihin.

”Yksinkertaisuudessaan meillä on tällä hetkellä järjestelmä, jossa viranomainen päättää, kuinka monta apteekkia saa olla olemassa, missä ne sijaitsevat ja ketkä saavat luvan toimia apteekkareina. Tämä ei ole muuttumassa. Lisäksi laki estää apteekkia myymästä lääkkeitään halvemmalla, vaikka apteekki niin haluaisi tehdä. Oli ilo kuulla, että tähän on mahdollisesti tulossa itsehoitolääkkeiden osalta muutos. Toivottavasti se koskee tulevaisuudessa myös reseptilääkkeitä”, Vartia toteaa.

Vihreiden kansanedustajan mielestä apteekkimarkkinoilla tulee tehdä neljä muutosta, jotka ovat hyvin yksinkertaisia.

”Jokaisen, joka täyttää alalle asetetut kriteerit ja haluaa perustaa apteekin, tulee saada perustaa apteekki. Apteekin tulee voida omistaa muukin kuin proviisori, apteekkiketjut on sallittava ja lääkkeiden kiinteä hinta on muutettava kattohinnaksi. Nämä muutokset ovat toteutettavissa niin, että ne eivät vaaranna lääke- tai lääkitysturvallisuutta, mutta palvelu ja saatavuus paranevat samalla, kun hinnat mahdollisesti laskevat.”

Apteekkien monopoliasema on johtanut siihen, että veronmaksajien varoilla tuetaan apteekkialan ylisuurta kannattavuutta, Vartia väittää.

”Suomessa lääkkeiden tukkuhinta on Pohjoismaiden alhaisin. Samalla lääkkeiden vähittäismyyntihinnat ovat Pohjoismaiden korkeimmat. Se kertoo siitä, että apteekkien marginaali on tarpeettoman suuri. Usean arvion mukaan teemme vuosittain noin 100 miljoonan tulonsiirron kuluttajilta ja veronmaksajilta noin kuudellesadalle apteekkarille. Tästä apteekkarit ovat onnistuneet pitämään kiinni, vaikka lääkkeiden nettikauppakin on sallittua, mutta se on sallittua ainoastaan niille, joilla on kivijalassa apteekki.”

Miten on mahdollista, että lääkkeitä saa myydä postitse kaikille suomalaisille, mutta alalle ei päästetä uusia toimijoita, jos he eivät avaa liikettä joillekin paikkakunnille, Vartia kysyy. Lisäksi siihen kivijalkaliikkeen perustamiseen on viranomaisilta vaikea saada lupaa.

Apteekkimarkkinoiden vapauttamisen on pelätty johtavan erisuuruisiin hintoihin eri alueilla.

Jos nykyinen kiinteä hinta muutetaan kattohinnaksi, eivät hinnat nouse, mutta ne saattavat jossain laskea, kansanedustaja uskoo. Hän ei myöskään näe alueiden välisiä hintaeroja ongelmana.

”Onko se tasa-arvoa, että estetään jollain tietyllä alueella ihmisiä ostamasta lääkkeitään halvemmalla? Tästä kärsivät erityisesti vähävaraiset ja paljon lääkkeitä käyttävät ihmiset. Ei ole millään tavalla muilta pois, jos esimerkiksi oululaiset saisivat jatkossa lääkkeensä halvemmalla. Tai jos on, niin voisimme yhtä hyvin kysyä, onko kohtuullista, että muualla maassa asutaan halvemmalla kuin Oulussa. ”

Vartia vertaa lääkkeiden hintoja asuntojen vuokriin.

”Tulisiko meidän tasa-arvon nimissä nostaa vuokria kaikkialla maan korkeimman vuokran tasolle tai säännellä ruoan, sähkön, veden tai lämmön hinta kaikkialla samalle tasolle? Nämä ovat ihmisille kuitenkin aivan yhtä tärkeitä asioita kuin lääkkeetkin.”

Vartia julkaisi puheensa kokonaisuudessaan Uuden Suomen Puheenvuoro-osiossa.

3 kommenttia

3 kommenttia

 1. Pekka

  13.9.2018 at 17:53

  Espoossa nähtiin tänä keväänä näytelmä, jossa 9 Espoolaista apteekkaria teki oikaisuvaatimuksen Fimeaan, kun Fimea oli lisäämässä Espoon apteekkien lukumäärää kuudella. Yksi allekirjoittajista oli Espoonlahden apteekiin apteekkari entinen apteekkariliiton puheenjohtaja Mika Vidgren.

  Fimean tavoitteena oli nostaa apteekkien määrää, jotta kasvavaan kaupunkiin voitaisiin turvata riittävä määrä apteekkeja. 9 apteekkarin mielestä tämä oli huono peruste. Jokainen tavallinen ihminen tajuaa, että kyse oli vaan siitä, etteivät nämä apteekkarit halunneet lisää kilpalua omalle alueelleen, joka olisi tietänyt suoraan omien tulojen putoamista. Tästä on kyse ei mistään muusta. Melko härskiä toimintaa ja voin itsekin todeta, että Antero Vartialle pitää nostaa hattua, kun on jaksanut pitää ääntä tästä Suomenkin mittasuhteissa merkittävästä epäkohdasta. Ei voisi valtio toimia selkeämmin kansalaisia vastaan.

  https://www.lansivayla.fi/artikkeli/623805-espoolaisapteekkarit-haluavat-edelleen-kumota-fimean-paatoksen-ensin-tulisi

 2. QX

  14.9.2018 at 14:10

  Suomen kokoisessa maassa yksityistäminen ja 100% vapaa markkina ei ole aina ideaali ratkaisu vaikka voi kuulostaa huokuttelevalta. Pitäisi tarkastella muiden maiden vastaavia muutoksia ja sen vaikutuksia vuosia myöhemmin.

  • Jorma Erkkilä

   14.9.2018 at 15:01

   Netin runsaudensarvesta löytyi nopealla googletuksella jotain matskua naapurimaiden kokemuksista.

   RUOTSI

   ”Ruotsi meni liberalisoinnillaan todella Suomen yksityisapteekkijärjestelmän ohi – ja niin lujaa, että ”homma lähti myös lapasesta”.

   Monet tietävätkin, että kuume- ja kipulääkkeenä käytetty parasetamoli jouduttiin vetämään pois kaupoista, kioskeista ja huoltoasemilta takaisin apteekkiin v. 2015. Liian löperö lääkkeiden myynti oli nostanut parasetamolimyrkytysten määrää 40 prosenttia.”

   http://petteripietikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220296-mita-ruotsin-apteekkiliiketoiminnan-vapauttamisesta-voisi-oppia-suomessa

   ”Ruotsissa lähdettiin täydellisestä valtion monopolista. Nyt siellä on 32 toimijaa, joista 5 on hyvin laajaa ketjua. Uskon, että alalla tulisi olemaan huomattavan paljon enemmän toimijoita kuin vaikka päivittäistavarakaupassa”

   ”…reseptilääkkeiden hinnat laskivat Ruotsissa vähittäiskaupassa viidenneksen ja tukkukaupassa kolmanneksen vuosina 2006–2011. Markkinat Ruotsi vapautti 2009, mutta uudistuksia oli paljon muitakin, joten kaikkea ei voi laittaa kilpailun ansioksi.”

   https://www.talouselama.fi/uutiset/kilpailu-hiipii-apteekkiin/4345401f-6bb4-3a58-aade-9b5a111aef45

   NORJA

   ”Norjassa on apteekkien sääntely purettiin vuonna 2001. Valtio asetti katon reseptilääkkeiden hinnoille ja otti käyttöön lääkevaihdon. Nyt apteekkimarkkinoita hallitsee 85-prosenttisesti kolme monikansallista apteekkiketjua: Apotek 1, Vitusapotek ja Boots apotek. Pulmalliseksi on osoittautunut se, kun sama toimija omistaa lääketukun ja apteekkeja. Brittiläisten ja saksalaisten pääomasijoitusyhtiöiden on helppo kanavoida lääkekaupan voittojaan omistamiensa lääketukkuyhtiöiden kautta.”

   https://www.savonsanomat.fi/paakirjoitukset/Kilpailun-on-pakko-jotenkin-vapautua-apteekkialalla/948196

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös