Oma talous

Salaojaremontti on kiinteistön perushuoltoa

Salaojaremontti kuuluu kiinteistön huoltotöihin. Usein salaojiin kiinnitetään kuitenkin huomiota vasta omistajanvaihdoksen yhteydessä.

Salaojaremontti on asiantuntijuuslaji. Kuvassa Timo Röyskö

Timo Röyskö, yrittäjä

-KAUPALLINEN YHTEISTYÖ-

Salaojaremontti kuuluu kiinteistön huoltotöihin. Usein salaojiin kiinnitetään kuitenkin huomiota vasta omistajanvaihdoksen yhteydessä.

 Salaojien tarkoitus on pitää kiinteistön perustus kuivana. ”Pohjaveden tason tulee olla selkeästi perustuksen alapuolella”, kertoo yrittäjä ja asiakasvastaava Timo Röyskö.

Salaojaremontti kuuluu kiinteistön perushuoltoon siinä missä katto- tai putkiremonttikin. Silti salaojaremontin tarve pääsee usein yllättämään. Perusparannusten yhteinen nimittäjä on, että ajoissa korjaaminen tulee edullisemmaksi.

Tilanteessa, jossa sama perhe on asunut talossa sen 40 vuotta, on totuttu siihen, että kaikki toimii kuten ennenkin. ”Hirmuisen usein sajaojaremontin tarpeen kertoo kolmas osapuoli”, Timo Röyskö kiteyttää.

Asuessa salaojista ei muisteta huolehtia ja myyntitilanteessa tulee eteen ikävä yllätys ja menoerä. Hyvässä tapauksessa ostaja tarkastuttaa salaojien kunnon oston yhteydessä, mutta osassa tapauksista salaojien huonokuntoisuus ilmenee vasta mutkan kautta.

”Oston yhteydessä tehdyn kuntokartoituksen tai uuden asukkaan aloittaman huoneistoremontin yhteydessä huomataan, että seinän tai lattian rajassa on märkää”, Röyskö konkretisoi.

Lämpimässä oleva vettä saanut orgaaninen aines, kuten puu, alkaa homehtumaan ja tilanne on sitä kalliimpi mitä enemmän sisäpuolta joudutaan korjaamaan.

Salaojaremontti saadaan kuitenkin useimmissa tapauksissa tehtyä tarpeeksi ajoissa. Silloin menoerä tulee paremmin ennakoitua, eikä ylimääräistä vauriotakaan pääse syntymään.

Uudet salaojat on helppo huoltaa

Uudehkossa 2000-luvulla rakennetussa talossa asukkaat pääsevät suhteellisen helpolla. Se onko talo tarpeeksi uusi, on helposti havaittavissa. Salaojan tarkastuskaivo näyttää tältä:

Salaojaremontti, tarkistuskaivo löytyy uusimpien talojen nurkalta.

Salaojan tarkastuskaivo.

Jos talon jokaiselta kulmalta löytyy tällainen tarkastuskaivo, tarkoittaa se pääsääntöisesti sitä, että salaojat on tehty nykyaikaisella tekniikalla. Tämän lisäksi seinän ja sepelin välistä pitäisi löytyä patolevy ja seinän vieressä olevan maa-aineksen tulisi olla salaojasepeliä, ei multaa. Salaojien kaato ja sijainti perustuksen alapuolella on lähtökohtaisesti uuden järjestelmän salaojissa kunnossa oleva asia.

Huoltotoimenpiteenä kannattaa aukaista kansi ja vilkaista, että putket ovat näkyvissä. Kannet saa aukaistua suoraan ilman mitään työkaluja.

Tarkastuskaivon pohjalla on ”kymmenen litran ämpäri” eli sakkapesä. Jos sakkaa ei poisteta, on lopulta seurauksena, että salaojaputket menevät tukkoon.

Pääsääntöisesti huoltotoimenpiteenä kuitenkin riittää, että sakkapesät tyhjennetään ja sadevesikaivo imaistaan tyhjäksi. Sadevesikaivon tyhjennys toteutetaan loka-autolla: kansi avataan ja hiekkapesä tyhjennetään imuletkulla. Käytännössä tyhjennyksen voi ostaa ympäristöpalveluyrityksiltä ja se kustantaa kokoluokkaa muutaman sata euroa.

Salaojaremontti voi olla tarpeen vanhassa järjestelmässä

Nyt jos sieltä talon jokaiselta nurkalta ei löydykään sitä tarkastuskaivoa tarkoittaa se sitä, että salaojat kuuluvat niin sanottuun 80-luvun järjestelmään.

”Tyypillisesti nähtävillä on ainoastaan purkukaivo”, Timo Röyskö kertoo.

Vanhaan järjestelmään kuuluminen tarkoittaa useimmiten sitä, että salaojia ei ole ollut mahdollista huoltaa millään tavalla. Tämän takia voi olla järkevää kartoittaa tilanne tekemällä salaojajärjestelmän kuntokartoitus.

Salaojaremontti sisältää muutakin kuin salaojat

Vielä 80-luvulla oli tyypillistä jättää sadevesijärjestelmä tekemättä. Muutama betonikouru saattaa viedä vettä kaksi metriä kauemmaksi. ”Se ei kuitenkaan riitä. Vesi ei ehdi haihtua ja pääsee rasittamaan perustusta”, Röyskö kertoo.

Salaojaremontti sisältää poikkeuksetta myös sadevesijärjestelmän rakentamisen. Tällöin sadevesi kertyy samaan kaivoon kuin salaojistakin tuleva vesi.

Patolevy taas pitää kosteuden perustuksen ulkopuolella. Toisin sanoen perustuksen ympärille saadaan kapillaarikatko.

Kaivuumonttu täytetään salaojasepelillä, joten ylhäältä tai sivulta tuleva vesi holahtaa suoraan salaojaan.

Vanhoissa taloissa käytetyt styroksit ovat tyypillisesti niin vettyneitä ja märkiä, että ne eivät enää toimi eristeenä. Uusi ja nykyaikainen lämpöeriste estää pakkasen pääsyn perustuksen alle. Tällä tavoin estetään routimisen aiheuttamat korroosiovauriot eli kivijalkaan ilmestyvät halkeamat.

Kääntäen halkeamat voivat kieliä siitä, että salaojaremontti on tulossa ajankohtaiseksi.

Salaojaremontti ja huomioon otettavat asiat

Mikäli salaojaremontti on edessä, on siinä muutamia huomioon otettavia asioita.

Ensinnäkin salaojaremontti on kotitalousvähennyskelpoinen. Käytännössä salaojaremontin teettäjä saa siis täyden kotitalousvähennyksen.

Toisekseen pääkaupunkiseudun pienillä pihoilla salaojaremontti tarkoittaa käytännössä sitä, että koko piha menee uusiksi. Joskus pitkään ja huolella hoidetun pihan uusiminen ja istutusten menettäminen on isompi kynnys, kuin omakotitalon salaojaremonttiin tarvittavat 25 000 – 40 000 euroa.

Omakotitalon kohdalla salaojaremontti kestää 2-4 viikkoa ja rivitalon kohdalla salaojaremonttiin menee kuukausi tai kaksi. Aikahaarukka koskee kuitenkin konkreettisen työn osuutta ja monelle tulee yllätyksenä byrokratiaan menevä aika.

Jos liittymäkaivo on olemassa voi remontin aloittaa periaatteessa heti.

Salaojaremontti voidaan aloittaa nopeammin, jos kiinteistöstä löytyy liittymäkaivo.

Liittymäkaivo.

Jos liittymäkaivoa ei ole olemassa, menee remonttiin huomattavan paljon enemmän aikaa. Jos salaojaremontti tilataan elokuussa, siirtää jo pelkkä lupaprosessi käytännön töiden aloituksen loppuvuoteen.

Salaojaremontin ajaksi ei tarvitse kuitenkaan muuttaa minnekään, vaan asuntoon saadaan aina rakennettua kulkuväylät.

Kysy lisää salaojaremontista

1 kommentti
  • Tuula sanoo:

    Meilläkin alkaa täällä Kiteellä pikkuhiljaa kevät tehdä tuloaan. Ja sen myötä olisi tarkoitus laittaa kodin salaojat ja sadevesijärjestelmät kuntoon. Pakko myöntää, että mekin olemme viivästyttäneet remonttia jo jonkun aikaa. Nyt se on pakko hoitaa, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä.

  • Ylös
    >