Markkinakommentit

Päästrategi: Osakkeet kurssinotkahduksen jälkeen houkuttelevammin hinnoiteltuja

Sijoituspalvelutalo FIM nosti osakkeet ylipainoon markkinalaskun jälkeen.

Lokakuun laaja-alaista kurssilaskua perusteltiin aluksi Yhdysvaltojen nousevilla koroilla, mutta sen jälkeen perusteet ovat vaihdelleet sijoittajien etsiessä syitä laskulle, toteaa FIM:n päästrategi Lippo Suominen artikkelissaan.

Suomisen mukaan osakkeiden pitkäaikaisempi lasku on aiemmin vaatinut toteutuakseen globaalin taantuman. Mikään tämänkertaisen kurssilaskun selityksistä ei ole noussut riittäväksi syyksi, joka painaisi maailmantalouden ja yritysten tulokset pitkäaikaiseen alamäkeen, Suominen toteaa.

”Pahimmillaan useampikin seikka voisi syöstä talouden laskuun, mutta se vaatisi ongelmien äärimmilleen virittymistä. Näin ei toistaiseksi ole. Tiedot taloudesta ympäri maailman kertovat kohtuullisen vahvasta kasvusta. Kasvuhuippu on ohitettu, mutta hidastuminen on maltillista”, päästrategi toteaa.

Vaikka tulospettymyksiä on kolmannen vuosineljänneksen tuloksissa nähty, eivät ne Suomisen mukaan kerro heikentyvästä tuloskehityksestä.

”Yhdysvalloissa tulokset kasvavat tänä vuonna poikkeuksellisen ripeästi maan veroalen ansiosta, mutta muuallakin kasvu on edelleen hyvissä kantimissa. Tulospettymyksiä on nähty eri puolilla, mutta ne ovat ensisijaisesti johtuneet turhankin toiveikkaiksi viritetyistä odotuksista, eivätkä niinkään oikeasti heikoista tuloksista.”

Mielenkiintoista Suomisen analyysissa on se, että osakkeiden kurssikehitys ja tulokset ovat aivan viime aikoina kehittyneet eri suuntiin. Yleensä osakekurssit seuraavat varsin voimakkaasti yritysten tuloskehitystä. Viime viikkoina osakekurssit ovat laskeneet, mutta tuloskehitys maailmalla kokonaisuutena on jatkanut nousuaan.

”Tilanne ei voi jatkua tällaisena pitkään, vaan jommankumman on annettava periksi. Uskomme, että osakemarkkinat kääntyvät jälleen ylöspäin tulosten nousun perään”, Suominen ennustaa.

FIM on nostanut osakkeet jälleen ylipainoon.

”Laskimme osakkeet peruspainoon loppukeväästä kurssien noustua reippaasti ja riskien kasvettua. Markkinalaskun jälkeen lokakuun lopulla nostimme osakkeet jälleen ylipainoon, kun sijoittajien tunnelmat kääntyivät turhankin happamiksi. Aivan viime päivinä kursseissa on nähty nousua uutisvirran käännyttyä parempaan suuntaan.”

Tasaista osakkeiden voittokulkua sijoittajien on Suomisen mukaan kuitenkin turha odottaa.

Kohonneet korot USA:ssa, Kiinan talouskasvun hidastuminen ja kauppasota puhuttavat sijoittajia myös jatkossa.

”Huonoihin uutisiin on kuitenkin jo varauduttu sijoitusmarkkinoilla, ja siten uutisrintamalla hyväksi uutiseksi riittää jo se, että pahimmat pelot eivät toteudukaan”, päästrategi kiteyttää.

FIM:n osakesuosituksissa osakkeet ovat lievässä ylipainossa ja korkosijoitukset lievässä alipainossa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös