Asunnot ja kiinteistöt

Rakennustuotanto on hiipumassa – rakennuslupien määrä väheni selvästi

rakennusluvat rakennushankkeet rakentaminen talous

Rakentamisen tuoreet tilastot puhuvat selvää kieltään – rakentamisen aktiviteetti on Suomessa hiljenemässä.

Rakentamisen volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi vuoden 2018 elo-lokakuussa 1,7 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 2,0 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 1,3 prosenttia.

Samaan aikaan kuitenkin rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 9,9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 0,9 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Myös rakennuslupien kehitys kertoo rakentamisen hiljentymisestä. Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni Tilastokeskuksen mukaan elo-lokakuussa yli neljänneksen vuodentakaisesta.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2018 elo-lokakuun aikana 7,1 miljoonalle kuutiometrille. Määrä väheni 25,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastokeskuksen mukaan rakennustyypeittäin tarkasteltuna lupakuutiomäärä väheni merkittävästi liike- ja toimistorakennuksissa, 48,5 prosenttia. Myös asuinrakentamiseen ja teollisuus- ja varastorakentamiseen myönnetyt kuutiomäärät vähenivät vuodentakaisesta.

Elo-lokakuussa rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 2,3 miljoonaa kuutiometriä, kun samaan aikaan vuotta aiemmin määrä oli 3,7 miljoonaa. Rakennuslupien määrä väheni tuoreimmalla ajanjaksolla siis peräti 37,8 prosenttia.

Asuinrakentamisen rakennuslupien osuus koko rakentamisesta on laskenut  Tilastokeskuksen mukaan kuluneen vuoden aikana. Vuoden 2018 elo-lokakuussa asuinrakentaminen kattoi 32 prosenttia koko rakentamisesta, kun voimakkaan kasvun aikaan vuotta aiemmin osuus oli noin 39 prosenttia.

Tuoreet rakentamisen madonluvut eivät ekonomistia yllätä.

“Se, että myönnettyjen rakennuslupien määrä laskee roimasti ja rakentamisen kasvu hidastuu, ei ole enää yllätys. Ensi vuoden kiinnostavimpia kysymyksiä kuitenkin on, miten paljon rakentamisen jäähtyminen vaikuttaa koko talouteen”,  kommentoi Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös