Markkinakommentit

Sijoittajat pettyivät keskuspankin korkopäätökseen

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed nosti ohjauskoron odotetusti 2,5 prosenttiin. Osakemarkkinat reagoivat päätökseen rajusti.

S&P 500 -indeksi laski eilen 1,5 prosenttia Fedin ilmoitettua koronnostosta.

Eilisellä päätöksellä ohjauskorko nousi 2,25 prosentista 2,5 prosenttiin. Keskuspankin ohjauskoron nosto on jo neljäs tänä vuonna ja se oli odotettu. Vuoden 2015 jälkeen Fed on nostanut ohjauskorkoaan jo kahdeksan kertaa. Tuolloin korko oli painettu nollaan.

Markkinoilla näytti tosin ennen päätöstä olevan jonkinlaista toivetta siitä, että keskuspankki olisi jäädyttänyt koronnoston. Tällaiset spekulaatiot perustuivat ennen kaikkea öljyn hinnan rajuun laskuun.

Keskuspankki pysyi kuitenkin linjassaan. Tosin se viestitti suunnittelevansa ensi vuodelle kahta koronnostoa aiemmin kerrotun kolmen sijaan.

Fedin päätös oli pettymys paitsi markkinoille, myös presidentti Donald Trumpille. Presidentti oli ennen korkopäätöstä voimakkaasti painostanut julkisuudessa Fediä pitäytymään ohjauskoron nostosta.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen kommentoi korkopäätöstä Twitterissä.

”Ei ole Fedin kyky ohjeistaa ja lukea markkinoita sama kuin vaikkapa Greenspanin aikaan. Hmm…Fedin talouskuva on silti realistinen ja markkinoiden fiilis turhankin synkkä”, Heiskanen toteaa.

Yhdysvaltain keskuspankin Jerome Powell piti korkopäätöksen jälkeen tiedotustilaisuuden, jossa hän perusteli korkopäätöstä ja vihjasi keskuspankin toimivan itsenäisesti Trumpin painostuksesta huolimatta.

Pääjohtajan mukaan nykyisessä USA:n taloustilanteessa rahapolitiikan tarvitse olla elvyttävää.

”Teemme työtämme niin kuin olemme sitä aina tehneet. Fed tekee analyysinsä eikä mikään saa meitä poikkeamaan tästä,” hän kommentoi Trumpin suunnalta tullutta painostusta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös