Markkinakommentit

FIM: Osakkeet alipainoon, varat turvasatamaan rahamarkkinoille

Osakemarkkinoiden viime päivien nousupompussa on toiveikkuutta turhankin paljon, arvioi FIM:n päästrategi.

Sekä talouden että varsinkin yritysten näkymät ovat heikentyneet nopeasti syksyn jälkeen ympäri maailman, arvioi FIM:n päästrategi Lippo Suominen artikkelissaan. Kasvaneen epävarmuuden vuoksi FIM ei suosi nyt osakkeita.

”Epävarmuus on korkealla, kun sijoittajat arvuuttelevat talouden riskejä ja hidastumisen tahtia. Tässä ympäristössä osakkeet heiluvat voimakkaasti ja riskit ovat lähiaikoina alaspäin. Vuoden alun nousupompun jälkeen laskemme osakkeet sijoituksissamme alipainoon ja laitamme varat rahamarkkinoille odottamaan suunnan selkiytymistä”, Suominen toteaa.

Suomisen mukaan osakkeiden kääntyessä syksyllä alamäkeen oli vaikea löytää käänteelle selkeää syytä, sillä talous- ja tuloskuvat näyttivät vielä hyviltä. Aivan vuoden lopussa maailman talouden näkymät alkoivat kuitenkin rapautua ripeään tahtiin. Sijoitusstrategin mukaan jo aiemmin tiedossa olleet tekijät, kuten Kiinan talouden hidastuminen ja kauppasodan uhka, alkoivat näkyä talouslukujen heikentymisenä.

”Kasvun hidastumisesta huolimatta talouden tahti on yhä kohtuullisen hyvä, mutta riskit ovat kasvaneet, mikä pitää sijoittajat hermostuneina.”

Talouskasvun vaimeneminen iskee Suomisen mukaan myös yrityksiin.

”Tuloskasvu oli häikäisevän vahvaa viime vuonna, mutta kasvu hyytyy tällä hetkellä nopeaan tahtiin. Ensi viikolla alkava vuoden 2018 viimeisen neljänneksen tuloskausi on vielä melko hyvä, mutta alkaneen vuoden kasvuodotuksia leikataan kovalla kädellä. Varovaisuus leimaa yrityksiä ennen kuin epävarmuus kauppasodan ja muiden talousuhkien ympärillä hälvenee. Tulosvaroituksia on jo saatu ja pettymysriskit ovat yhä korkealla.”

FIM nostaa korkomarkkinoilla rahamarkkinat ylipainoon turvasatamana ja rahojen ”parkkipaikkana” odottamaan näkymien selkiytymistä. Suomisen mukaan High yield -lainat ovat usein toimineet taantuman ennustajina, ja nytkin niiden hinnat ovat kääntyneet laskuun. Riskiset korkosijoitukset eivät FIM:ä tällä hetkellä kiinnosta. Suomisen mukaan yritysten velkaisuuden kasvu, EKP:n lainojen osto-ohjelman päättyminen ja tuloskasvun heikkeneminen painavat lainoja jatkossakin, joten FIM laskee nekin osakkeiden lailla alipainoon.

Kommentoi
Ylös
>