Oma talous

Sähkölasku nousi jyrkästi viime vuonna

Kotitaloudet maksavat sähköstään nyt noin 85 euroa vuoden takaista enemmän, sähkölämmittäjän lasku nousi satoja euroja, kertoo Energiavirasto.

Vuonna 2018 sähköenergian hinnat nousivat huomattavasti siirtohintoja enemmän. Kotitalouksien toimitusvelvollisuushinnat nousivat 17,5 prosenttia, siirtohintojen noustessa 4,9 prosenttia. Energiaviraston mukaan sähkölämmittäjälle sähköenergia kallistui 18,6 prosenttia ja sähkönsiirto 3,8 prosenttia. Sähkölaskun kokonaissumma nousi molemmilla yli 10 prosenttia.

Sähkönmyyjien hintatarjouksissa on paljon vaihtelua, joten kuluttajien kannattaa Energiaviraston mukaan nyt tarkastaa ja tarvittaessa kilpailuttaa sähkösopimuksensa. Suomalaiset kuluttajat ovat Pohjoismaiden aktiivisimpia, viimeisen kolmen vuoden aikana 64 prosenttia on uusinut sähkösopimuksensa.

Kuluttajahintoja nosti sähköenergian tukkuhintojen jyrkkä nousu. Suomen aluehinta oli vuonna 2018 jopa 41 prosenttia aiempaa vuotta korkeampi. Taustalla ovat kesästä saakka jatkunut keskimääräistä heikompi vesitilanne Pohjoismaissa sekä kivihiilen ja maakaasun hintojen jatkunut nousu, Energiavirasto ertoo.

Lisäksi päästöoikeuden hinta nousi vuoden aikana kahdeksasta eurosta ennätyskorkealle yli 20 euroon ja oli keskimäärin 16 euroa hiilidioksiditonnia kohden.

Sähköä sekä tuotettiin että kulutettiin Suomessa hieman aiempaa vuotta enemmän. Nettotuonti pysyi ennallaan, kasvanut Venäjän tuonti korvasi Ruotsin pienentynyttä osuutta.

Energiaviraston mukaan sähköverkon toimitusvarmuutta parannetaan parhaillaan mittavilla investoinneilla, vuosien 2014 – 2036 aikana sähköverkkoon investoidaan yhteensä 9,7 miljardia euroa, summasta kaksi kolmasosaa kuluu nykyisen toimitusvarmuustason ylläpitämiseen.

Säävarman verkon rakentaminen nostaa kuluttajien verkkopalvelumaksuja. Viime vuonna 35 sähköverkkoyhtiötä nosti siirtohintoja, korotukset olivat keskimäärin seitsemän prosenttia. Tällä hetkellä jo 74 prosenttia kaikista sähkönkäyttöpaikoista on säävarman verkon piirissä.

Sähkön toimitusvarmuus on pysynyt vakaana, mutta vaatii myös jatkossa merkittäviä parannuksia. Tulevaisuudessa toimitusvarmuuden ylläpitäminen on kuitenkin haastavaa vaihtelevan ja heikosti säädettävän tuotantokapasiteetin lisääntyessä. Toimitusvarmuuden ylläpitämiseksi tarvitaan energiatehokkuuden, kulutusjouston sekä sähkön varastoinnin merkittävää kehittämistä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös