Markkinakommentit

Björn Wahlroos varoittaa osakemarkkinoiden kuolleen kissan pompusta

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,
Lähde: Sampo Oyj

Sammon hallituksen puheenjohtajaa huolettaa erityisesti Kiinan valheelliset kasvuluvut.

Lokakuussa alkaneen laaja-alaisen kurssilaskun jälkeen maailman suurimmat pörssit ovat elpyneet joulunpyhien jälkeen alkaneessa kurssinousussa.

Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ei silti näe syytä alkaa vielä kasvattaa osakepainoa.

”Viime viikkoina nähty nousu pörsseissä näyttää epäilyttävästi niin kutsutulta kuolleen kissan pompulta, eli väliaikaiseksi jäävältä helpotukselta”, Wahlroos kertoo Mandatum Lifen artikkelissa.

Wahlroosin mielestä ei ainakaan kannata odottaa, että pörsseissä olisi odotettavissa mitään pitkäkestoista nousuhuumaa. Volatiliteetti ja epävarmuus viittaavat Wahlroosin mukaan siihen, että riskitaso on korkea.

Sammon hallituksen puheenjohtaja perustelee näkemystään maailmantalouden tilanteella ja painottaa erityisesti Kiinan talouskasvuun liittyvää epävarmuutta.

”Kiinan talouskasvu on hidastunut dramaattisesti. Kaikki Kiinan hallituksesta riippumattomat mittarit viittaavat siihen, että Kiinan talouskasvu ei ole lähelläkään virallista kasvulukemaa, eli reilua kuutta prosenttia. Itseasiassa en usko, että Kiina kasvuvauhti on tällä hetkellä edes neljää prosenttia.”

Kiina on maailman toiseksi suurin talousmahti ja sen talousongelmat näkyvät nopeasti myös Euroopassa. Kiinan johto voi kaunistella kasvulukujaan vuoden tai kahden ajan. Sitä pidemmällä ajanjaksolla ongelmat nousevat väistämättä pinnalle, ellei talouskasvua saada takaisin uralle, Wahlroos varoittaa.

Wahlroos ei ole varovaisen näkemyksensä ja ”kuolleen kissan pomppu”-arvionsa kanssa yksin. Talousasiantuntijoiden näkemykset markkinoiden ja maailmantalouden tilanteesta on synkentynyt lyhyessä ajassa.

Vastikään FIM:n päästrategi Lippo Suominen totesi, että osakemarkkinoiden viime päivien nousupompussa on toiveikkuutta turhankin paljon.

”Tässä ympäristössä osakkeet heiluvat voimakkaasti ja riskit ovat lähiaikoina alaspäin. Vuoden alun nousupompun jälkeen laskemme osakkeet sijoituksissamme alipainoon ja laitamme varat rahamarkkinoille odottamaan suunnan selkiytymistä”, Suominen toteaa.

Frontin toimitusjohtaja Vesa Engdahl totesi puolestaan viime viikolla, että osakemarkkinoilla nähdyn laskun taustalla on todellisia maailmantalouteen liittyviä huolia. Frontin toimitusjohtajan mielestä talouden näkymiin, ja erityisesti yritysten tuloskasvuun, liittyvä epävarmuuden kasvu nostaa sijoittajien tuottovaatimusta. Samaan suuntaan vaikuttaa Engdahlin mukaan myös korkotason nousu.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös