Yritysuutiset

Suomen Kuvalehti: Valtionyhtiö Raskone myytiin halvalla Nuorisosäätiön epäselvyyksistä syytetylle yrittäjälle

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ministeri
Elinkeinoministeri Mika Lintilä. Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia.

Luopuiko valtio kuljetushuoltoyhtiöstä pilkkahinnalla?

Valtio myi raskaan kuljetuskaluston huoltoon erikoistuneen Raskoneen Lease Deal Groupille. Suomen Kuvalehti kertoi, että Lease Deal -konsernin omistaa kokonaan Timo Nieminen, josta Nuorisosäätiö on tehnyt tutkintapyynnön poliisille.

Tutkintapyyntö koskee tonttikauppoja Hollolassa, jossa Nuorisosäätiö sidottiin kalliiseen vuokrasopimukseen ja Niemisen yritys sai satojentuhansien eurojen pikavoiton. Nieminen kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Lease Deal Group on suomalainen monialakonserni ja emoyhtiö useiden eri toimialojen pienille ja keskisuurille yrityksille. Konsernin toimialoja ovat esimerkiksi kiinteistösijoittaminen, kiinteistöihin liittyvä palveluliiketoiminta ja ajoneuvojen myynti- ja huoltoliiketoiminta.

SK:n mukaan valtiolle tuloutui kaupassa 7,2 miljoonaa euroa, josta kauppaan sisältynyt pääomalaina huomioon ottaen jäi lopulta 3,2 miljoonaa euroa. Kauppalehden analyytikko Ari Rajala kertoo SK:lle pitävänsä kauppahintaa ostajan kannalta edullisena ”lähes kaikilla perinteisillä arvostusmittareilla mitattuna”.

Rajalan mielestä valtio myi Raskoneen noin puoleen hintaan pelkästään omaisuutensa arvoon nähden ottaen huomioon heti kaupan jälkeen konsernin sisällä tehdyt kiinteistökaupat. Analyytikon mukaan kauppahinnan suhde nettotulokseen on vain 3,6, kun pörssin yrityskaupoissa vastaava luku on keskimäärin 16,2.

SK:n mukaan yritys on aiemmin tehnyt tappiota vuosi toisensa jälkeen, mutta viime vuodet sitä on trimmattu onnistuneesti myyntikuntoon.

Suomen Kuvalehti pyysi valtioneuvoston kanslialta ja omistajaohjausministeri Mika Lintilältä (kesk) useita tarkempia tietoja kaupasta. Lintilä ja finanssineuvos Minna Pajumaa kieltäytyivät vastaamasta.

Suomen Kuvalehden mukaan kauppaan liittyvät asiakirjat on julistettu kokonaan salaisiksi, vaikka edellä esitettyihin seikkoihin liittyy merkittävä julkinen intressi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja puolueen entinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki jätti perjantaina hallitukselle kirjallisen kysymykseen, jossa hän vaatii vastauksia. Arhinmäki kysyy, kuinka Raskone Oy:n mahdollisia ostajaehdokkaita etsittiin, miten ostaja valikoitui, miten yhtiön myyntihinta arvioitiin ja millä perusteella kauppaan liittyvät asiakirjat on salattu kokonaisuudessaan.

Keväällä 2016 pääministeri Juha Sipilä kertoi haluavansa laittaa valtionomisteisten yhtiöiden ”taseet töihin”. Pääministeri halusi vapauttaa valtion osakeomaisuutta myytäväksi, ja kaupoista saatuja varoja voitaisiin sijoittaa edelleen hankkeisiin, jotka tuottavat hyvinvointia koko Suomelle.

Uusien omistajaohjauslinjan vetäjäksi perustettiin valtion kehitysyhtiö Vake Oy.

Kyse ei ollut vain uuden kehitysyhtiön perustamisesta vaan päätösprosessin radikaalista muutoksesta. Aikaisemmin eduskunta oli hyväksynyt valtion omistuksiin liittyvät päätökset. Uudessa toimintamallissa hallitus päättää kaupoista yhdessä Vaken johdon ja valtioneuvoston kanslian virkamiesten kanssa.

Valtioneuvoston viestintäosasto on vastannut SK:ssä esitettyihin syytöksiin.

Viestintäosaston mukaan kevään 2016 aikana Raskoneen myyntiin liittyviä taloudellinen neuvonantaja oli yhteydessä noin 80 tahoon, joihin kuului pääomasijoittajia ja teollisia toimijoita. Kaikkiaan alustavia tarjouksia saatiin seitsemän kappaletta vuosien 2016-2017 aikana.

Hanke eteni sopimusneuvotteluihin kesällä 2016 yhden ostajakandidaatin kanssa, mutta neuvottelut kariutuivat tuloksettomina. Lease Deal Groupin tarjous vastaanotettiin marraskuussa 2017. Tarjous ylitti taloudellisen neuvonantajan odotukset, ja oli virkamiesnäkemyksen mukaan kokonaisuudessaan paras tarjous.

Artikkelia on täydennetty 5.1. klo 15.00 Valtioneuvoston vastinetta koskevalla sisällöllä.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Bernstein

  8.1.2019 at 10:08

  Kun yrittäjänä on valtio, typeryyden ja tappion voi ylittää vain se, kun sama valtio toimii myös kauppiaana.

  Arhinmäen ihmettely puolestaan olisi aivan oikein ja aiheellista, ellei kysessä olisi peli, jossa poliittisen kauhistelun volyymi nousee sen mukaan, kuinka monta viikkoa on vaaleihin.

  Toivottavasti kv-mediakin tarttuu juttuun, koska suomalaista yhteiskuntaa ja yleensäkin ”suomalaisuutta” voisi tuskin paremmin kuvata.
  Vihapuheteatteri ja rähmälläänolemiset vielä päälle niin ”Finland” on paketissa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös