Markkinakommentit

Fedin Powell kertoi USA:n talouden olevan hyvässä tilanteessa, tuloerot haaste jatkossa

Amerikkalaisten tuloerot ovat kasvaneet viime vuosina voimakkaasti.

Keskiviikkona Yhdysvaltain osakemarkkina päätyi loivasti miinukselle, kun S&P 500 laski 0,22 prosenttia, Dow Jones halpeni 0,08 prosenttia ja Nasdaq heikentyi 0,36 prosenttia. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puhe kongressille ei aiheuttanut markkinoilla suuria liikkeitä, vaan huomio keskittyi yhtiöiden tulosjulkistuksiin.

Yksittäisistä S&P 500-indeksi sektoreista laskua johtivat osavuosikatsauksien myötä viestintäpalvelut (-1,49 %), joita veti alas peliyhtiöiden Electronic Artsin (-13,31 %) ja Take Two:n (-13,76 %) odotettua heikommat neljännen kvartaalin lukemat.

Japanissa käytiin torstaina osakekauppaa laskevin kurssein USA:n vanavedessä, kun keskeinen osakeindeksi Nikkei 225 päätyi 0,59 prosenttia miinukselle. Tokion pörssissä eniten toimialoista halpenivat energia-, teollisuus- ja kaivosyhtiöt. Kiinan markkina on ollut torstaina edelleen suljettuna kiinalaisen uuden vuoden vieton vuoksi.

Fedin Powell kertoi USA:n talouden haasteista Washingtonissa

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell puhui keskiviikkona Washingtonissa. Powell kertoi muun muassa yleisesti Fedin toiminnasta ja siitä, että Yhdysvaltain talous on tällä hetkellä hyvässä tilanteessa työttömyyden ollessa alhaista ja inflaation lähellä Fedin kahden prosentin tavoitetta. Seuraavan 10 vuoden aikana USA:n talouden haasteet liittyvät Powellin mukaan amerikkalaisten suuriin tuloeroihin ja heikentyvään työn tuottavuuteen.

Amerikkalaisten tuloerot ovat jatkaneet kasvamistaan viime vuosina. Vuonna 2016 tuloiltaan suurituloisimman prosentin osuus koko kansan tuloista oli jo noin 20 prosenttia, kun se vielä vuonna 1980 oli reilut 10 prosenttia. Yhtenä syynä tuloerojen voimakkaaseen kasvuun on ollut eri omaisuusluokkien voimakas kallistuminen nykyisen taloussyklin aikana.

Sijoituksia jo ennestään omistaneet korkean tuloluokan amerikkalaiset ovat hyötyneet osakemarkkinoiden kallistumisesta muita kansalaisia enemmän. Lisäksi muun muassa globalisaation tuomat haasteet, tiukentuneet työpaikkojen vaatimukset, vähentyneet keskiluokan työpaikat ja kallistuneet college-maksut ovat kurittaneet keskiluokkaa rikkaita enemmän.

Tuloerojen suuruutta mitataan yleisesti niin kutsutulla Gini-kertoimella, joka voi saada arvon nollan ja yhden välillä (vaihtoehtoisesti voidaan käyttää laskentatapaa 0-100). Gini-kerroin 0 tarkoittaisi, että tulojakauma olisi täysin tasainen. Sitä vastoin arvo 1 tarkoittaisi tulojakauman olevan maksimaalisen epätasainen.

Yhdysvaltain Gini-kerroin oli OECD:n mukaan vuonna 2016 tasolla 0,39. Suomen vastaava lukema oli 0,26.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös