Markkinakommentit

Mollivoittoisia talouslukuja – tuloshuolet ja teollisuuden luottamusluvut koettelevat sijoittajien tunnelmia

Osakemarkkinoiden tunnelmat ovat kääntyneet jälleen hivenen synkemmiksi.

EuroStoxx50 -indeksi kääntyi laskuun 19.3. ja on laskenut sen jälkeen 3,5 prosenttia.

Yksi syy osakemarkkinoiden vaisuuteen ovat viime viikolla julkaistut teollisuuden luottamusluvut, jotka olivat suuri pettymys sijoittajille. Saksan teollisuuden luottamus laski lukemaan 44,7, mikä oli selvästi odotettua heikompi. Lukema oli matalin noteeraus yli kuuteen vuoteen. Alle 50 pisteen lukema, kertoo talouden heikkenevistä odotuksista. Myös koko euroalueella teollisuuden luottamus jäi 47,6 pisteeseen.

Sijoittajien tunnelmia koettelevat myös muutaman nimekkään yhtiön tulosvaroitus, kertoo Nordea viikkokatsauksessaan.

Yhdysvaltalainen kuljetus- ja kuriiripalveluja tarjoava yhtiö FedEx varoitti tuloksensa heikkenemisestä kansainvälisen kaupan hidastumisesta johtuen. Nordean mukaan FedExin antamia kommentteja tavaravirroista seurataan mielenkiinnolla, sillä niistä yritetään lukea, että mihin suuntaan maailmankauppa on kehittymässä.

Myös autovalmistaja BMW varoitti kustannushaasteista ja ilmoitti uudesta kulukuriohjelmasta. Nordean mukaan Saksan autoteollisuuden haasteet näyttäisivät siis vielä jatkuvan.

Kasvaneen epävarmuuden vuoksi Nordea suhtautuu osakemarkkinoihin nyt varauksella.

”Osakemarkkinat ovat heiluneet hurjasti viime kuukausina. Liiaksi kiristyneen rahapolitiikan ja heikkenevien talous- ja tulosnäkymien peikot ovat säikytelleet sijoittajia. Pidämme osakkeet peruspainossa selvempää sijoitussäätä odotellessa”, pankki toteaa.

Kotimaisille osakkeille Nordea suosittelee kuitenkin ylipainoa.

”Tulosnäkymät ja arvostus ovat houkuttelevammat kuin muualla. Samalla kevään osinkotuotot ovat korkeammat kuin pitkään. Euroopan ja Kiinan taloushuolet painavat Suomeakin, mutta toisaalta edullinen arvostus antaa tukea.”

Euroopan osakkeet pysyvät pankin suosituksissa alipainossa, sillä riskien ja mahdollisuuksien yhdistelmä on kotimaassa houkuttelevampi.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed ilmoitti viime viikolla käytännössä lopettavansa rahapolitiikan kiristämisen toistaiseksi. Markkinoilla viesti otettiin vastaan myönteisesti, ja tulevat kuukaudet näyttävät onnistuuko Fed kohentamaan USA:n talousnäkymiä.

Alla olevalla videolla Nordean sijoitusstrategi Ville Korhonen kommentoi USA:n rahapolitiikkaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös