Oma talous

Vain joka neljäs nuori tuntee korkoa korolle-ilmiön

Danske Bankin teettämässä Oma talous haltuun-kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten nuorten talousosaamista.

Maaliskuun lopussa julkaistussa Danske Bankin YouGov Finlandilla teettämässä kyselytutkimuksessa oli tavoitteena selvittää näkemyksiä suomalaisten nuorten talousosaamisen tilasta. Kysely tehtiin niin 15-29-vuotiaille nuorille, kuin myös heidän vanhemmilleen. Kyselyyn osallistui kaikkiaan noin 500 nuorta ja 500 vanhempaa.

Yhtenä kyselyn osa-alueena oli talouden käsitteet ja niiden tunteminen. Kyselyyn vastanneista nuorista noin puolet vastasi tuntevansa esimerkiksi velan ja pikavipin merkityksen erittäin hyvin. Sen sijaan taas sijoittaminen sekä korkoa korolle-ilmiö olivat tuttuja vain noin joka neljännelle nuorelle vastaajalle. Nuoret miehet tuntevat korkoa korolle-ilmiön ikäisiään naisia paremmin.

Kyselyyn vastanneet vanhemmat taas olivat selvästi pessimistisemiä nuorten osaamisen suhteen. Vastanneista vanhemmista 39 prosenttia uskoi nuorten ymmärtävän velan ja pikavipin merkityksen erittäin hyvin.

Joka toinen nuori arvioi hallitsevansa omaa talouttaan hyvin. Vastanneista nuorista 9 prosenttia myönsi taas kuukausittaisten tulojen ja menojen kanssa olevan ongelmia. Vanhemmilla oli hieman suurempi luotto nuorten talouden ylläpitoon, kuin nuorilla itsellään.

Sijoituksia tehneet nuoret olivat selvästi muita varmempia omista taloustaidoistaan. Myös korkoa korolle-ilmiön ymmärtäminen sekä sijoittaminen kulkivat hyvin vahvasti vastauksissa käsi kädessä. Ammattikoulussa opiskelleet kokivat ymmärtävänsä sijoittamista muita vastaajia vähemmän.

Nuorista 75 prosenttia piti omia vanhempiaan pätevinä puhumaan raha-asioista. Vain joka kahdeksas nuori ei luota omien vanhempiensa talousosaamiseen. Kyselytutkimuksen mukaan nuoret puhuvat raha-asioistaan mieluummin äidin kuin isän kanssa. Yleisimmät keskusteluaiheet nuorten ja vanhempien välillä liittyivät tienaamiseen, säästämiseen sekä hintoihin.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös