Indikaattorit

USA:n talouden kasvuluvut yllättivät

Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvoi tammi-maaliskuussa selvästi odotuksia kovempaa kasvuvauhtia.

Kasvu oli 3,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden ensimmäiseen kvartaaliin.

USA:n kasvuvauhti oli odotettua korkeampaa, sillä uutistoimisto Bloombergin haastattelemien ekonomistien konsensusennusteessa odotuksissa oli vain 2,3 prosentin talouskasvu. Viime vuoden loka-joulukuussa Yhdysvaltojen talous kasvoi 2,2 prosentin vuosivauhtia.

Kasvulukujen merkitystä kuitenkin himmentää se tosiseikka, että kasvun osatekijöistä tärkein, eli Yhdysvaltojen talouskasvua tyypillisesti ajava kuluttajakysyntä kasvoi vain maltillisesti 1,2 prosentin vauhtia. Tosin kuluttajakysynnän kasvukin oli odotuksia kovempaa, koska ekonomistit olivat odottaneet 1,0 prosentin kasvua.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala kommentoi USA:n kasvulukuja eilen Twitterissä.

”USA:n yllättävän hyvistä BKT-luvuista kannattaa panna merkille, että kotim. yksityisen loppukysynnän (kulutus + investoinnit – varastomuutokset) veto jatkaa trendinomaisessa laskussa. 3,2 %:n kasvusta vain 1/3 tuli tästä ”coresta”. Nettovienti ja varastot isossa roolissa”, Vesala toteaa.

Myös Lähi-Tapiola Varainhoidon rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen kiinnittää huomiota kasvun osatekijöihin. Vaikka USA:n kasvuluku ylitti selvästi odotukset, takana oli tilapäisiä tekijöillä (nettoviennin ja varastojen kasvu sekä piikki julkisissa investoinneissa) ja muu kasvu oli vaatimattomampaa, Kinnunen huomauttaa.

Yllä olevalla videolla OP Analyysin markkinaekonomisti-strategi Jari Hännikäinen avaa tekijöitä USA:n vuoden 2019 ensimmäisen kvartaalin kasvulukujen takana.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös