Yritysuutiset

Metsä Boardin jätti-investointi – biotuotetehdas nousee Kemiin

Metsä Boardin 24,9-prosenttisesti omistama osakkuusyhtiö Metsä Fibre käynnistää hankesuunnittelun biotuotetehtaan rakentamiseksi Kemiin.

Toteutuessaan investoinnin koko olisi noin 1,5 miljardia euroa ja tehtaan vuosittainen sellukapasiteetti noin 1,5 miljoonaa tonnia. Sellun lisäksi tehdas tuottaisi useita muita biotuotteita.

Uusi biotuotetehdas korvaisi Kemin nykyisen noin 0,6 miljoonan vuosituotantotonnin sellutehtaan. Hankkeen rahoitusrakenne täsmentyy hankesuunnitteluvaiheen aikana.

Metsä Board valmistaa Kemissä valkoista kraftlaineria ja Metsä Fibren suunnitellun biotuotetehtaan rakentamisen yhteydessä Metsä Board varmistaa omilla investoinneillaan kannattavan lainerituotannon edellytykset pitkällä aikavälillä.

Metsä Fibren lopullinen investointipäätös arvioidaan tehtävän aikaisintaan kesällä 2020.

Metsä Fibre käynnistää myös toisen ison investoinnin Suomeen. Yhtiö käynnistää hankesuunnittelun uuden vuotuiselta kapasiteetiltaan noin 750 000 kuutiometrin mäntysahan rakentamisesta Rauman sellutehtaan yhteyteen.

Investoinnin koko olisi noin 200 miljoonaa euroa ja sahalinja tulisi toteutuessaan olemaan maailman modernein ja tehokkain. Tarkoituksena on nostaa sahalinjan uuden teknologian ja datan hyödyntämisen taso selvästi nykyisiä sahalaitoksia korkeammalle. Investointi mahdollistaisi hiilidioksidia pitkäikäisesti sitovien tuotteiden määrän merkittävän kasvattamisen Metsä Fibressä.

Metsä Fibren lopullinen investointipäätös sahalinjasta arvioidaan tehtävän alkuvuonna 2020.

Metsä Board julkisti myös tammi-maaliskuun tulosraporttinsa. Sen liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 487 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin vertailukaudella oli 458 miljoonaa euroa.

Yhtiön vertailukelpoinen liiketulos oli tammi–maaliskuussa 62 miljoonaa euroa, eli suunnilleen edellisen vuosineljänneksen tasolla ja hieman alempi kuin vertailukaudella viime vuonna. Kartonkiemme kokonaistoimitukset kasvoivat hieman edellisestä vuosineljänneksestä, kuten yhtiö oli aiemmin arvioinut.

Liiketulos oli juuri niin korkea, kuin mitä analyytikot olivat odottaneet.

Toimitusjohtaja Mika Joukion mukaan kannattavuutta paransi erityisesti hyvä hinta- ja kysyntätilanne taivekartongissa niin Euroopassa kuin Americas-alueella.

”Etenkin Pohjois-Amerikassa eurooppalaisella ensikuidusta valmistetulla korkealuokkaisella taivekartongilla on ollut hyvä kysyntä, johon olemme kyenneet vastaamaan. Kartonkiemme keveys on yksi merkittävimpiä kilpailutekijöitämme, ja jatkamme aktiivisesti kehitystyötä tämän ominaisuuden parissa”, Joukio toteaa.

Valkoisissa kraftlainereissa markkinatilanne on sen sijaan heikentynyt ja toimitusmäärät jatkoivat katsauskaudella laskuaan. Hintataso pysyi alkuvuonna vielä korkeana, mutta uskomme, että heikentynyt kysyntä vaikuttaa lainerimyyntiin keskihintaan lähikuukausina.

Sellumarkkina piristyi viime vuoden lopusta, ja sellujen toimitusmäärät niin Metsä Boardilla kuin osakkuusyhtiö Metsä Fibrelläkin kasvoivat. Markkinasellun keskihinnat jäivät Joukion mukaan kuitenkin edellistä vuosineljännestä heikommiksi. Kiinan ja Euroopan hintaero pitkäkuituisessa sellussa on myös kaventunut Euroopan hintojen laskiessa Kiinan hintojen käännyttyä nousuun.

Metsä Board arvioi vertailukelpoisen liiketuloksen vuoden 2019 toisella neljänneksellä heikkenevän vuoden 2019 ensimmäisestä neljänneksestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös