Veikkaus haluaakin kasvattaa rahapelaajien tappioita sadoilla miljoonilla. ”Parhaat asiakkaat” häviävät keskimäärin 700 e/kk (Kauppalehti 9.2.2019).
Arpajaislaki kuitenkin velvoittaa Veikkauksen vähentämään ja jopa ehkäisemään taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja.
Sen sijaan Veikkaus kasvattaa bisnestään markkinoimalla tuotteitaan isolla rahalla. Niin, että suomalaiset pelaisivat aina vaan enemmän uhkapelejä.
Valtio markkinoi suomalaiset köyhiksi
Markkinointi toimii, muuten Veikkaus tuskin polttaisi siihen noin 50 miljoonaa euroa vuodessa (Veikkauksen kotisivut).
Lisäksi myyntiä edistetään 158,3 miljoonalla eurolla liiketoimintakumppaneille maksetuilla sijoituspaikkamaksuilla sekä myyntipalkkioilla (Veikkauksen vuosikertomus 2018).
Yli 200 miljoonalla eurolla ostetun näkyvyyden lisäksi, on myös huomioitava huolellisesti ihmisten arkeen sijoitetut 20 000 pelikonetta ja median ”kuka-osti-viimeisimmän-miljoona-arvan-mistäkin-toimipisteestä” –jutut.
Tämän jälkimmäisen näkyvyyden markkina-arvo on todennäköisesti Veikkauksen rahalla ostettua markkinointia arvokkaampi.
Veikkauksen puolustus
Veikkaus puolustaa markkinointiaan sillä, että tarkoituksena on ohjata rahapelikysyntää (ulkomaisilta kilpailijoilta) Veikkauksen piiriin (#rahapodi jakso 94 – Veikkauksen varatoimitusjohtaja vieraana).
Veikkaus kuitenkin esimerkiksi toteutti Iltalehdessä vuonna 2018 sisältömarkkinoinnin kokonaisuuden, jonka avulla haluttiin herättää erityisesti nuorempien kiinnostusta Lottoa kohtaan (Almamedia).
Kuka on vastuussa Veikkauksen tekemisistä?
- Sisäministeriön valtioneuvoston asettaman rahapeliasioiden neuvottelukunnan tehtävänä on seurata rahapelipoliittisten tavoitteiden toteutumista ja kehittämistarpeita (Arpajaislaki 42 a § (21.12.2016/1286)).
- Poliisihallitus (jonka edustaja istuu myös rahapeliasioiden neuvottelukunnassa) vastaa arpajaisten toimeenpanon valtakunnallisesta valvonnasta ja arpajaistoiminnan tilastoimisesta (Arpajaislaki 42 § (26.6.2009/506)).
- Lisäksi Veikkauksen hallintoneuvoston tehtävänä on valvoa, että yhtiön peleistä aiheutuvia taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja paitsi vähennetään, myös ehkäistään(Arpajaislaki 12 § (21.12.2016/1286)).
Poliisi onkin puuttunut Veikkauksen markkinointiin useamman kerran, viime vuonna taas alaikäisiin kohdistuvan mainonnan takia. Ilman vaikutusta.
Veikkauksen hallintoneuvostossa puolestaan istuu Veikkaukselta rahaa saavia, jotka tuskin harmittelevat kasvavien avustustensa määrää.
Näin ollen valtioneuvoston asettama rahapeliasioiden neuvottelukunta on ainoa taho joka voi puuttua Vekkauksen tekemisiin. Neuvottelukunnan jäsenet menevät uusiksi nyt vaalien jälkeen (10.4.2019).
Ketä kiinnostaa?
Miksi sitten Nordnetilta riippumattomana mediahenkilönä urputan Veikkauksesta aika ajoin? Mitä se minulle kuuluu miten ihmiset kuluttavat rahansa? Ovatko rahapelit todellakin se yhteiskunnan vihollien numero 1?
Ehkä ei. Mutta valtion vuosia jatkuneen, yli 200 miljoonan euron voimin toteutettu propagandakampania suututtaa. Pelaaminesta syntyy haittaa. Juuri siksi arpajaislaiki on tehty määrittämään haitat ehkäistäväksi. Tätä varten arpajaislaissa on Veikkaukselle määritetty monopoliasema.
Tällä hetkellä kuitenkin puolet Veikkauksen liikevaihdosta tulee kaikista köyhimiltä suomalaisilta (Helsingin Sanomat 3.9.2018). Lisäksi Suomalaiset olisivat merkittävästi varakkaampia jos edes puolet pelirahoista olisi sijoitettu oikeaoppisesti ja kustannustehokkaasti osakemarkkinoille.
Asenteet pitkäjänteisestä säästämisestä osakkeisiin ja kansankapitalismiin ylipäätään ovat kuitenkin kielteisiä. Äkkirikastuminen Lottoamalla on sen sijaan täysin hyväksyttyä. Suomalaiset pelaavatkin rahapelejä enemmän kuin sijoittavat (MustRead 8.3.2019)
Veikkauksen yhteiskunnallinen kustannus
Mikäli Veikkauksen kolmen miljardin liikevaihdosta puolet laitettaisiin vuosittain osakemarkkinoille 7 prosentin keskimääräisellä vuotuisella realituottolla, kasvaisi summa 30 vuodessa noin 145 miljardiin.
Luit oikein. Sillä maksaisi esimerkiksi Suomen valtionvelan pois korkoineen.
Lisäksi Veikkauksen pelimainonnan, 200 miljoonan arvoisella vuosittaisella valistuskampanjalla saisi kymmenessä vuodessa varmasti suomalaisiin asenteisiin ihmeitä aikaan.
Vaurastuminen ei ole vaikeaa. Se vaatii perusasioiden ymmärtämistä ja varsinkin pitkäjänteisyyttä. Veikkauksen haitallista markkinointia voisi käyttää hyvään.
Sillä voisi esimerkiksi myös opettaa, että lapsille säästäminen kannattaa.
Aiheesta lisää:
Valtio markkinoi suomalaiset köyhiksi, Miten säästää käytännössä?, Maksa vähemmän niin saat enemmän, Maailman parhaat ETF rahastot?, Parempaa tuottoa.
