Esitäytetty veroilmoitus on erilainen kuin aikaisemmin. Kotiin ei lähetetä valmista lomaketta, johon tietoja voisi lisätä tai korjata.
”Kaikki korjaukset ja lisäykset tehdään joko sähköisesti Omavero-palvelussa tai paperilla omilla lomakkeillaan. Esitäytetystä veroilmoituksesta näet tarvittavan lomakkeen numeron. Varmista etukäteen, että sinulla on käytössäsi oikeat lomakkeet”, ohjeistaa Veronmaksajain Keskusliiton johtava verojuristi Päivi Kaari sanoo.
Lomakkeita ja palautuskuoria saa tulostamalla Verohallinnon verkkosivuilta, verotoimistoista sekä tilaamalla puhelimitse numerosta 029 497 030.
Omaverossa voit verkon kautta ilmoittaa kätevästi kaikki puuttuvat tiedot, jos sinulla on henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset.
Kodin ja työpaikan väliset matkat
Verojuristin mukaan esimerkiksi kodin ja työpaikan väliset matkakulut näkyvät veroilmoituksessa vain, jos olet ilmoittanut ne vuoden 2018 verokorttia hankkiessasi tai etukäteen Omaverossa, Kaari muistuttaa.
Jos korjaat esitäytettyjä tietoja, anna kaikkien ilmoittamiesi asunnon ja työpaikan välisten matkojen tiedot uudelleen.
”Älä vähennä itse omavastuuosuutta, vaan merkitse matkakulut kokonaan Omaveroon tai lomakkeelle. Jos käytät työsuhdematkalippua, merkitse kulut vähentämättä työsuhdematkalipun arvoa”, Kaari neuvoo.
Asunnon ja työpaikan välisten matkakustannusten yläraja on 7 000 euroa. Omavastuu on 750 euroa, joten saat täyden vähennyksen, jos matkakulusi ovat olleet vähintään 7 750 euroa viime vuonna.
”Jos olet kuitenkin ollut osan vuotta työttömänä, omavastuu on alempi kuin 750 euroa, eli siinä tapauksessa alle 750 euron matkakulutkin kannattaa ilmoittaa.”
Kotitalousvähennys suoraan veroista
Kannattaa muistaa vaatia kotitalousvähennys, jos esimerkiksi olet kotona tai mökillä teettänyt remonttia tai ostanut siivouspalveluja. Kotitalousvähennyksen saat vähentää suoraan veroistasi.
Tulonhankkimisvähennyksen verottaja myöntää työssäkäyville automaattisesti. Sen suuruus vuodelta 2018 on 750 euroa.
”Saat siis veroilmoitukseen lisäämistäsi tulonhankkimiskuluista lisävähennystä vain, jos kulusi ylittävät 750 euron rajan. Yleisiä kuluja ovat työhuone, -välineet, -vaatteet ja ammattikirjallisuus”, Kaari opastaa.
Jos et korjaa ja täydennä tietojasi, sinun katsotaan antaneen esitäytetyn veroilmoituksen mukaisen veroilmoituksen. Mikäli myöhemmin havaitaan, että veronalaisia tuloja ei ole ilmoitettu, voit joutua maksamaan veronkorotuksia lisäverojen lisäksi.
”Yllättävän moni jättää esimerkiksi vuokratulot ilmoittamatta, koska luulee tiedon vuokratulojen oikeasta määrästä jo olevan verottajalla. Jos vuokria ei ilmoita nimenomaan veroilmoituksella, joutuu maksamaan veronkorotusta, vaikka ennakkoverot vuokratuloista olisi maksettu.”
Verotietojen viimeinen ilmoittamispäivä on joko 7.5. tai 14.5. tai 21.5.2019.
Päivämäärä on merkitty lomakkeelle. Veroilmoituksen pitää olla perillä Verohallinnossa määräpäivänä klo 16.15 mennessä, jos palautat veroilmoituksen paperilla. Veroilmoitusta ei tarvitse palauttaa, jos korjattavaa tai lisättävää ei ole.
Lisää neuvoja veroilmoituksen tarkistamiseen ja korjaamiseen löytyy osoitteesta veronmaksajat.fi/veroilmoitus
”Omaverossa voit verkon kautta ilmoittaa kätevästi kaikki puuttuvat tiedot, jos sinulla on henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset.”
– Ei pidä paikkaansa. Monen tiedon osalta ei ole olemassa asianmukaista kohtaa jonne merkitä vaatimansa vähennys.
Sähköilmoitus ei tunne esim. sellaista käsitettä kuin työhuonevähennys, joka siis ei ole sama kuin työasuntovähennys.
Merkittävin ”parannus” paperiveroilmoitukseen nähden on kuitenkin se, ettei sähkölapussa ole ainuttakaan kohtaa, jonne puuttuvan tiedon voisi ilmoittaa sanallisesti. Itse tungin sen veromaksukyvyn alentumisvähennys-kohtaan, josta automaattinen veroalgoritmi sen toivottavasti siirtää oikean veroihmisen luettavaksi. Ellei siirrä, lopputulema on veromielessä sama.
Tämä tietenkin on koko sähköteatterin juju: vähennyksiä karsitaan poistamalla mahdollisuus vaatia niitä muuten kuin etsimällä vaivalloisesti ko lomake netistä.
Ei tarvinne mainita, ettei työhuonevähennys-nimistä tai ko asian sisältävää lomaketta tietenkään ole nettilomakkeena edes olemassa.
Saamani tiedon(joka toki voi olla väärä) mukaan työhuonevähennys ei myöskään sisälly työtulovähennykseen tai tulonhankkimisvähennykseen.
Niinpä ainoa tai ainakin vaivattomin keino saada luetuksi hyväkseen oikeutettu vähennys, on jättää tuloistaan vastaava osa ilmoittamatta.