Yritysuutiset

Huawei kyseenalaistaa Yhdysvaltojen asettamat rajoitukset

Kiinalainen verkkojätti vie USA:n hallinnon päätöksen oikeuteen.

Ohjelmistojätti Google on ilmoittanut rajoittavansa Android-käyttöjärjestelmän käyttöä kiinalaisen Huawein puhelimissa. Yhdysvaltain valtion virastoilta on jo aiemmin kielletty laitteiden ostaminen kiinalaiselta telejätiltä.

Teknologiajätin linjaus on seurausta Yhdysvaltojen hallinnon tekemästä päätöksestä, jonka mukaan amerikkalaisyrityksiä voidaan vastaisuudessa kieltää käyttämästä telelaitteita, jos maan hallinnon mielestä tahot laitteiden takana ovat turvallisuusuhka.

Päätöksessä ei erikseen mainittu Huaweita, mutta sen käytännön vaikutukset kohdistuvat ennen kaikkea juuri siihen. Huawei on maailman toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja ja maailman johtava verkkolaitteiden valmistaja. Huaweilla on väitetty olevan kilpailuetu tulevissa 5G-verkoissa suhteessa kilpailijoihinsa.

Kielto kattaa kaupankäynnin sekä teknologian tai ohjelmistojen jakamisen. Kieltolistalle päätyneiden yhtiöiden kanssa voidaan käydä kauppaa vain viranomaisilta saatavalla erillisluvalla. Päätöstä on perusteltu turvallisuussyillä.

Trump ja hänen hallintonsa on syyttänyt yhtiötä muun muassa teknologiavarkauksista ja yrityksistä vakoilla Yhdysvaltoja laitteidensa avulla.

Huawein epäillään olevan Kiinan valtionhallinnon ohjauksessa. USA pelkää kiinalaisyhtiön voivan aiheuttaa tietoturvauhan amerikkalaisten tietojen siirtymisestä ja paljastumisesta Kiinalle.

Huawei kertoo haastaneensa Yhdysvaltojen 2019 National Defense Authorization Actin kohdan 889 perustuslainmukaisuuden.  Tämän lisäksi yhtiö on vaatinut Yhdysvaltojen hallintoa keskeyttämään valtiollisen kampanjansa Huaweita vastaan, koska tämä ei lisää kyberturvallisuutta.

”Huawein kieltäminen kyberturvallisuuden varjolla ei millään tavalla lisää verkkojen turvallisuutta. Se lisää ainoastaan valheellisuuteen perustuvaa turvallisuudentunnetta ja vie huomion oikeista haasteista”, kertoo Huawein johtava lakimies Song Liuping.

Songin mukaan tilanne ei ole normaali, eikä vastaavaa ole nähty juuri koskaan aiemmin.

”Yhdysvaltojen hallitus ei ole osoittanut minkäänlaisia todisteita siitä, että Huawei olisi turvallisuusuhka. Ei ole asetta, ei savua. Vain spekulointia.”

Song nostaa esiin myös sen, että Yhdysvaltojen kauppaministeriö lisäsi Huawein kaksi viikkoa sitten mustalle listalleen.

”Tästä on kehittymässä vaarallinen ennakkotapaus. Tänään listalle päätyy tietoliikenne ja Huawei. Huomenna se voi olla sinun toimialasi, yhtiösi ja asiakkaasi”, Song sanoo.

”Oikeusjärjestelmä on oikeudenmukaisuuden puolustamisen viimeinen linja. Huawei luottaa Yhdysvaltojen oikeusjärjestelmän riippumattomuuteen ja koskemattomuuteen. Toivomme, että lainsäädännön virheet voidaan korjata oikeudessa”, Song lisää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös