Oma talous

Autoilu maksaa luultua enemmän – enemmistö suomalaisista aliarvioi autoilun kustannukset

autoilun kustannukset

Autoilun kustannukset muodostuvat yllättävän monesta eri kustannuserästä.

Harva autoilija laskee autoilun kustannuksiin mukaan auton arvon alentumisen, rahoituksen ja renkaat, kertoo Danske Bankin selvitys.

Suomalaiset arvioivat autoilun kustannukset selvästi alakanttiin.

Yli 70 prosenttia suomalaisista nimittäin arvioi, että selviää autoilusta alle 400 eurolla kuukaudessa, kertoo Danske Bankin Autobarometri. Tiedot kerättiin Taloustutkimuksen Internet-paneelissa. Kysymyksiin vastasi 1466 vastaajaa.

Autoilijat arvioivat yleisimmin selviytyvänsä autoilusta 200-400 euron kokonaiskuluilla kuukaudessa. Näin vastasi 43 prosenttia Danske Bankin Autobarometriin osallistuneista autoilijoista.

Kolmannes autoilijoista arvioi kokonaiskulujen jäävän alle 200 euroon kuukaudessa. 14 prosentin arvio on 400-600 euroa kuukaudessa.

”Autoilun kustannukset koostuvat monesta tekijästä, joista kaikki eivät ole ilmeisiä. Polttoaineen kulutus ja vakuutus on helppo laskea, mutta monet todelliset kustannukset jäävät piiloon. Siksi voi olettaa, että suomalaiset maksavat autoilusta enemmän kuin luulevat”, sanoo Danske Financen johtaja Altti Kuuri.

Vääristynyt kuva autoilun hinnasta

Autobarometrin mukaan enemmistö suomalaista laskee autoilun hintaan vain osan kustannuksista. Polttoaineen laskee mukaan 98 prosenttia ja vakuutukset 91 prosenttia. Huollot laskee mukaan enää vain noin 70 prosenttia.

Harva laskee kuluihin myös renkaiden vaihdot ja säilytyksen, rahoituskustannukset ja auton arvon alenemisen.

”Nämä kustannukset ovat oleellinen osa autoilun kustannuksia. Jos ne jättää pois, syntyy vääristynyt kuva autoilun hinnasta. Yksityisleasing sisältää enemmän autoiluun liittyviä kustannuksia, kuten muun muassa auton arvon alentumisen. Siksi voi olla vaikeaa vertailla esimerkiksi oman auton ja yksityisleasingin kustannuksia, jotka moni olettaa korkeiksi.”

Autoilun kokonaiskustannusten hahmottaminen saattaisi lisäisi yksityisleasingin kysyntää, Danske Bank arvioi.

Yksityisleasing on Suomessa edelleen harvinaista, vaikka se on yleistynyt voimakkaasti muissa Pohjoismaissa.

Nyt tehdyssä Autobarometrissä 26 prosenttia vastanneista on erittäin tai melko kiinnostunut yksityisleasingista auton ostamisen sijaan. Osuus on loivassa kasvussa, sillä vuotta aiemmin vastaava luku oli 23 prosenttia.

Yksityisleasing-vaihtoehtoa pidetään kalliina

Hintamielikuva yksityisleasingista on korkea. 61 prosenttia pitää yksityisleasingia erittäin tai melko kalliina.

Yksityisleasing on auton pitkäaikaista vuokrausta, joka pitää sisällään valtaosan autoilun kokonaiskustannuksista.

”Yksityisleasingin kallista mielikuvaa lisää osittain aiheellisesti toiminnan arvonlisävero, jota yksityinen kansalainen ei voi vähentää, kuten leasingia käyttävä yritys voi. Tämä varmasti hidastaa osaltaan yksityisleasingin suosiota Suomessa.”

Yksityisleasingista kiinnostuneiden valmius maksaa leasingista heijastaa vahvasti vastaajien arvioita autoilun kustannuksista ylipäätään. Vaikka suurin osa olisikin edelleen valmis maksamaan vain 201-400 euroa, niin maksuhalukkuus on hieman kasvusuunnassa.

Suurin osa kyselyyn vastanneista oli valmis maksamaan yksityisleasingista 201-400 euroa. Maksuhalukkuus on hieman kasvusuunnassa, sillä tänä vuonna vain neljännes olisi valmis maksamaan alle 200 euroa yksityisleasingista. Vuotta aiemmin osuus oli 36 prosenttia.

Miehistä 20 prosenttia on valmis maksamaa yli 400 euroa, kun naisilla vastaava osuus on vain 10 prosenttia. Ikäryhmistä eniten maksuhalukkuutta on 46-55-vuotiailla, joista 23 prosenttia on valmis maksamaan yli 400 euroa.

Tuloluokissa isompi hyppäys halukkuudessa tapahtuu vuotuisten bruttotulojen noustessa yli 60 000 euron.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös