Oma talous

11 merkkiä, joista tunnistat valehtelijan

Epäiletkö, että kollega tai esimies valehtelee? Tässä 11 merkkiä, jotka paljastavat valehtelijan.

Tutkimukset osoittavat, että ihmiset ovat luonnostaan hyviä tunnistamaan, jos joku valehtelee heille. Kalifornian yliopiston lääketieteellinen psykologi Leanne ten Brinken kertoo, että emme kuitenkaan kuuntele tarpeeksi usein vaistojamme, joilla saisimme kiinni valehtelijan.

Ihmisen kehonkielestä voi poimia merkkejä siitä, että hän valehtelee. Käyttäytymisanalyytikko tohtori Lillian Glass muistuttaa, että jotta valehtelijan saa kiinni täytyy ensin tietää, miten henkilö käyttäytyy normaalisti.

Business Insider paljastaa mahdollisia epärehellisyyden indikaattoreita, jotka paljastavat valehtelijan.

1. Pään liikuttaminen yllättäen

Valehteleva henkilö saattaa muuttaa pään asentoa yllättäen, kun hänelle esitetään suora kysymys. Glass kertoo, että pään äkillinen kallistaminen sivulle, taaksepäin tai eteenpäin indikoi, että henkilö valehtelee.

2. Hengityksen tahti kiihtyy

Hermostuneisuus ja jännitys kiihdyttää valehtelijan aineenvaihduntaa ja nopeuttaa sykettä. Kiihtynyt hengitys voi olla merkki siitä, että henkilö valehtelee.

3. Liian jäykkä asento

Hermostunut henkilö liikehtelee paljon, sillä syyllisyys tekee ihmisestä levottoman. Glass kannustaa pitämään silmällä myös henkilöitä, jotka eivät liiku lainkaan.

Tämä voi olla merkki primitiivisestä taistele tai pakene -reaktiosta, jossa henkilö jähmettyy paikalleen ja valmistautuu mahdolliseen konfrontaatioon. Jäykkä ja katatoninen asento on varoittava merkki valehtelijasta.

4. Sanojen tai lauseiden toistaminen

Jos henkilö toistaa sanoja tai lauseita, hän saattaa yrittää vakuuttaa sinut ja itsensä jostain. Toistaminen voi myös olla tapa ”ostaa itselleen aikaa”, kun valehtelija yrittää kerätä ajatuksiaan, Glass kertoo.

5. Kertoo liikaa yksityiskohtia

Jos henkilö kertoo liikaa tarpeettomia yksityiskohtia, hän saattaa valehdella. Valehtelija yrittää esittää olevansa avoin ja rehellinen, jotta muut uskoisivat häntä.

6. Suun koskettaminen ja peittäminen

Suun koskettaminen on yksi valehtelun tunnusmerkeistä. Valehtelija ei halua käsitellä ongelmaa tai vastata kysymykseen.

7. Kehon herkkien osien peittely

Valehtelija yrittää usein peitellä herkkiä kehonosia kuten kurkkua, rintakehää, päätä tai vatsan aluetta, kun heille esitetään vaikea kysymys.

8. Jalkojen heiluttelu

Jalkojen liiallinen heiluttelu on hermostumisen merkki ja on helppo tapa pistää merkille, jos joku valehtelee.

9. Puhumisen vaikeus

Valehtelijan voi olla vaikea löytää sanoja tai puhua. Automaattinen hermosto vähentää syljen virtausta stressaavan tilanteen aikana, joka kuivattaa suuta. Suun alueen muut eleet, kuten huulten puristaminen tai pureminen voivat myös olla valehtelun merkki.

10. Tuijottaminen tai silmien räpyttely harvakseltaan

Valehtelijan kehonkieli on usein normaalista poikkeavaa. Hän saattaa vältellä katsekontaktia tai mennä toiseen ääripäähän ja tuijottaa intensiivisesti yrittäen hallita ja manipuloida keskustelukumppaniaan.

Toinen merkki valehtelusta on silmien liian vähäinen tai liiallinen räpyttely.

11. Sormella osoittelu

Valehtelija yrittää hermostuessaan kääntää vastuun muiden niskoille ja saattaa osoitella aggressiivisesti sormellaan muita.

Lue myös: Warren Buffett ja Bill Gates: Menestys vaatii uhrauksia ja ”10 000 tuntia harjoittelua”.

Kommentoi
Ylös
>