Toimituksen blogi

SAK:n pääekonomisti avasi Pandoran lippaan

Keskusjärjestön pääekonomisti väittää, että verotus suosii yrittäjyyttä palkkatyön sijaan.

Kauppalehti kertoi eilen, että SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kävi tiistaina kuultavana hallitusneuvotteluissa kertomassa SAK vaatimuksen lähes miljardin euron edestä veronkorotuksia ja verotuloja valtiolle.

Keskusjärjestön veronkorotuslista on lähes henkeäsalpaava.

SAK haluaisi leikata sukupolvenvaihdoshuojennusta, poistaa yrittäjävähennyksen, ottaa käyttöön varallisuusveron, pysyvän solidaarisuusveron, palauttaa vuoden 2016 perintö- ja lahjaveroasteikon ja luopua metsälahjavähennyksestä. Yhteensä näistä muutoksista valtio saisi lisäraha 960 miljoonaa euroa.

SAK:n linjaus sai Twitterissä aikaan kiihkeäksikin yltyneen keskustelun yrittäjän asemasta.

Ensin keskusjärjestön puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoi järjestönsä kovista linjauksista. Sitten sarjayrittäjä Pekka Nurmela kommentoi SAK:n veroehdotuksia.

”Pienituloiset yksinyrittäjät ovat 7-kertaisessa köyhyysriskissä palkansaajiin verrattuna. Tehtävänne ei ole välittää heistä, mutten ymmärrä miksi teidän agendallanne on pahentaa heidän tilannettaan #yrittäjävähennys poistolla? Eikö äiti opettanut ettei heikompia saa lyödä?”

Pääekonomisti Kaukoranta vastasi Nurmelalle.

”Jos yrittäjyys tuottaa vähemmän rahaa kuin palkkatyö, niin kannattaa harkita palkkatyöhön siirtymistä. Kannattaa lukea @kimvaisanen kirja ”Väärää yrittämistä”. Oikea yrittäjyys ei perustu verohelpotuksiin”, Kaukoranta toteaa.

Jos yrittäjyys on valtavan raskasta ja tuottaa vähemmän rahaa kuin saatavilla oleva palkkatyö, niin SAK:n pääekonomistin mielestä verotukien vaatimisen sijaan kannattaisi ehkä harkita palkkatyötä.

Kaukoranta myös väittää yrittäjän verotuksen olevan keveämpää kuin palkansaajan.

”Kannatan ehdottomasti pienituloisia tukevaa sosiaaliturvaa ja tuloeroja tasaavaa progressiivista verotusta. En sen sijaan ymmärrä miksi yrittäjätyön verotuksen pitäisi olla kevyempää kuin palkansaajilla”, Kaukoranta jatkaa Twitterissä.

Kaukorannan mukaan Suomen nykyinen verojärjestelmä suosii yrittäjyyttä ainakin neljällä tapaa.

Kaukoranta väittää, että palkkatyön sosiaaliturvamaksut ovat kokonaisuutena yrittäjätyötä kovemmat, kun huomioidaan myös työnantajamaksut. Yrittäjävähennys keventää yrittäjätyön verotusta, ja alhaisilla tulotasoilla arvonlisäveron alarajahuojennus keventää yrittäjätyön verotusta. Lisäksi osinkojen verotus on usein palkkaverotusta kevyempää.

Yrittäjätulon ja palkkatulon vertaaminen ei kuitenkaan ole mielekästä.

Yrittäjyys ei ole suoraan verrattavissa palkkatyöhön, sillä yrittäjä kantaa yrittäjäriskin. Yrityksen perustaminen tai vanhan yrityksen ostaminen edellyttää yrittäjän rahallista investointia yritykseen. Se investointi on riskipääomaa mitä suurimmassa määrin. Eikä sitä riskiä palkansaajalla ole.

Kaukoranta väittää, että riskinotosta kuuluu saada korvaus asiakkailta, ei verottajalta. Siinä hän on toki oikeassa, mutta koska riskinotto kuuluu yrittäjyyteen, ei yritystulon verotusta ole mielekästä verrata palkkatulojen verotukseen.

Kun keskustellaan yrittäjän verotuksesta, on aina viime kädessä kyse siitä, haluaako yhteiskunta kannustaa työikäistä väestöä yrittäjiksi.

Haluaako yhteiskunta tarjota yrittäjyyteen verokannustetta, on siis viime kädessä arvovalinta. Yrittäjyydellä voidaan nähdä niin sanottuja positiivisia ulkoisvaikutuksia, mikä tarkoittaa sitä, että yrittäjyyden nähdään hyödyttävän muitakin taloudentoimijoita kuin yrittäjää itseään.

Lisäksi yrittäjyys saattaa olla monelle järkevä tai jopa ainoa vaihtoehto palkkatyölle – tai työttömyydelle.

Jos yrittäjyyden verotukseen välttämättä halutaan tehdä muutoksia, niin yrittäjän verotusta olisi syytä yksinkertaistaa.

Yrittäjävähennys ja arvonlisäveron alarajahuojennus ovat täysin tarpeettomia verotusta monimutkaistavia ja tietylle ryhmälle suunnattuja veroetuja. Sellaisia ei tarvita. SAK haluaisi ne poistaa ja hyvä niin.

Sen sijaan yrittäjän kokonaisverotaakkaa ei pidä nostaa, mikäli yrittäjyyttä halutaan Suomessa jatkossakin suosia.

Yrittäjävähennyksen ja alv:n alarajahuojennuksen poistamisen vastapainoksi olisi kaikkein järkevintä laskea yhteisöveroa vielä nykyisestä 20 prosentista alemmaksi.

Yrityksen tulovero aiheuttaa tarpeetonta verosuunnittelua ja yhteisöverokannan lasku vähentäisi tarvetta verosuunnittelulle. Lisäksi se parantaisi Suomen asemaa kansainvälisessä verokilpailussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös