Hyvä työllisyyskehitys näyttää pysähtyneen.
Tilastokeskuksen tuoreen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli vuoden 2019 huhtikuussa 28 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli 220 000, mikä oli 14 000 vähemmän kuin vuosi sitten.
Työllisyysasteen trendi oli 72,4 prosenttia ja työttömyysasteen trendi 6,6 prosenttia. Kausivaihteluista korjattu työllisyys ja työttömyysaste ovat suurin piirtein samalla tasolla kuin vuoden vaihteessa.
Kausitasoitettu työllisyysaste on pysynyt jo joulukuusta lähtien 72,4 prosentissa, eli viiden kuukauden ajan. Kausitasoitettu työttömyysaste on puolestaan pysynyt neljä kuukautta 6,6 prosentissa.
Työllisyysasteen parantuminen ja työttömyysasteen lasku ovat siis pysähtyneet. Työllisyystilanne ei näytä enää parantuvan.
LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kommentoi työllisyystilastoja Twitterissä.
”Nousukauden mahtava työmarkkinaveto tuntuu lopahtaneen täysin, työllisyysaste 72,4% ja työttömyysaste 6,6% jämähtäneet vuoden vaihteen tasolle (trendi). Työtä olisi tarjolla paljon enemmän kuin ennen kriisivuosia, kun löytyisi vaan tekijöitä”, Nummiaro toteaa.
Nousukauden mahtava työmarkkinaveto tuntuu lopahtaneen täysin, työllisyysaste 72,4% ja työttömyysaste 6,6% jämähtäneet vuoden vaihteen tasolle (trendi). Työtä olisi tarjolla paljon enemmän kuin ennen kriisivuosia, kun löytyisi vaan tekijöitä. #talous #työmarkkinat #kohtaanto pic.twitter.com/3bhJsc5GRZ
— Hannu Nummiaro (@HannuNummiaro) 23. toukokuuta 2019
Myös Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi työllisyyslukuja.
”Työllisyyden kohentuminen näyttää hidastuneen selvästi keväällä ja rakenteellisen työttömyyden raja on kenties saavutettu. Säätytalolle pohdittavaa. Aamun luvuista tosin vaikea uskoa, että valtion työpaikkojen määrä olisi laskenut vuodessa 13%”, Kuoppamäki kirjoittaa Twitterissä.
Työllisyyden kohentuminen näyttää hidastuneen selvästi keväällä ja rakenteellisen työttömyyden raja on kenties saavutettu. Säätytalolle pohdittavaa. Aamun luvuista tosin vaikea uskoa, että valtion työpaikkojen määrä olisi laskenut vuodessa 13%. https://t.co/Zqf1qBhFQw #kysely
— Pasi Kuoppamäki (@Pasi_Kuoppamaki) 23. toukokuuta 2019